Propunere care merge în Parlament: zero taxe pe salariul minim – VIDEO (A)

Viorel Băltărețu, aflat pe locul al doilea pe lista USR Plus pentru Camera Deputaților, este un antreprenor de succes. Firma sa face mobilă pentru industria Horeca din întreaga țară. A decis să intre însă în politică, iar unele dintre motive sale sunt expuse în interviul text și video de mai jos.
Dacă va ajunge în Parlament, și are șanse mari, Viorel Băltărețu (45 de ani, născut la București) va propune o lege care să îi ajute enorm pe antreprenori. “Dacă vorbim despre o lege pe care aș vrea să o inițiez, aceasta este “zero taxe pe salariul minim”. De fapt, este “zero taxe pe un venit echivalent cu salariul minim pentru toți românii”. Este un proiect pe care vreau să îl fac”, a declarat politicianul în interviu. Explicațiile sunt în interviul text, iar nuanțele doar în cel video.
L-am întrebat inclusiv detalii personale, în “spovedania” sa. Cine este el, ce filme, ce muzică și ce scriitor preferă. Ne-a spus tot, inclusiv câți bani are pe card.
Interviul video are trei rubrici: “Ce aș face dacă…”, “Spovedanie de campania” și “Răspunde cu da sau nu”.
Vreți să știți ce opțiuni aveți în 6 decembrie? Atunci trebuie să urmăriți interviul video, ca să îl descoperiți și pe candidatul USR Plus Viorel Băltărețu, omul din spatele politicianului.
Iată, în scris, răspunsurile din prima parte a interviului, iar mai jos vă propunem varianta video.
– Dacă eu aș spune “politica este…”, cu ce ați completa?
– Politica este despre oameni. Politica este despre ce putem noi face, ca politicieni, pentru ca societatea noastră să se dezvolte.
– Vă simțiți cu adevărat politician în momentul ăsta?
– Trebuie să recunosc că nu mă simt încă politician. Îmi doresc să devin politician…
– Politicieni nu sunt doar cei din Parlament.
– Corect. Dar eu încă gândesc ca un antreprenor, gândesc pe termeni de investiții, de eficiența investițiilor. Acest lucru vreau să îl duc și în Parlament. Cred că un parlamentar trebuie să gândească și în termenii aceștia.
– Un manager s-ar potrivi mai bine în zona executivă. Dumneavoastră mergeți în zona legislativă.
– Eu cred că este foarte important să ajungă oameni ca mine în Parlament. Acolo se fac legi, dar eu ca antreprenor, în cei peste 25 de ani de activitate, am fost întotdeauna cel care a simțit efectele legilor, a simțit dacă legile au fost bine făcute sau nu. Din păcate, în România, marea majoritate a antreprenorilor și până la urmă marea majoritate a cetățenilor simțim că legile nu sunt pentru noi. Că legile merg într-o direcția în care încearcă să ne îngrădească libera inițiativă, dorințele noastre de a face un anumit lucru. Cred că este foarte important ca legile să fie făcute de cei care ajung de fapt să le simtă efectele.
– Ce lege vă încurcă cel mai mult?
– Sunt foarte multe legi care ne încurcă și, ca să dau un exemplu foarte simplu, vorbim despre relația angajat – angajator. Avem în programul nostru, al alianței USR Plus, un capitol special pentru flexi-muncă. În aceste zile, ne lovim de situația de a nu avea foarte multe comenzi și atunci trebuie să găsim modalități de a ne împărți sarcinile pe care le avem cu angajații noștri. Codul Muncii nu ne permite să stabilim împreună cu ei un program de muncă flexibil: să lucreze patru ore între 8 și 17. Codul Muncii spune foarte clar că, dacă vrei să treci pe un program de 50%, trebuie să lucreze de la 8 la 12. Ne forțează să declarăm ceva ce e imposibil să se întâmple de fapt.
– Care ar fi prima lege pe care ați dori să o propuneți în Parlament?
– Sunt foarte multe legi care ar trebui modificate, dar, dacă vorbim despre o lege pe care aș vrea să o inițiez, este “zero taxe pe salariul minim”. De fapt, este “zero taxe pe un venit echivalent cu salariul minim pentru toți românii”. Este un proiect pe care vreau să îl fac. Știu că a stârnit foarte multe discuții în România, este o lege care nu se poate aplica singură, trebuie să vină la pachet cu multe altele, dar cred că este șansa pentru cetățeni, dar și pentru noi, antreprenorii, să devenim mai competitivi, mai productivi până la urmă. Dacă ne gândim ce taxe se plătesc acum, un antreprenor plătește un salariu în mână angajatului și încă unul statului.
– Doriți să scoateți contribuțiile pentru sănătate, pentru pensii, tot?
– Așa este gândită propunerea noastră, dar asta se poate face numai după ce multe alte lucruri se vor pune la punct. Eu cred că va fi un proiect în etape. O primă etapă ar putea să fie scoaterea impozitului pe primii 2.230 de lei, după care încet-încet să regândim toate taxele.
– Noi, în România, suntem celebri pentru modul în care știm să eludăm legile. Nu credeți că o asemenea lege i-ar determina pe mulți angajatori să dea salariul minim “alb”, iar restul banilor “la negru”.
– Această lege ar trebui să vină la pachet cu o lege care să înăsprească pedepsele pentru plata salariilor “la negru” sau “la gri”.
– Și până acum erau prevăzute pedepse.
– Asta este ceea ce se întâmplă în România. Legea există, dar nu se aplică. Legile trebuie aplicate. Pe de altă parte, trebuie să le dăm posibilitatea și cetățenilor, și antreprenorilor, să se poată organiza și înțelege, astfel încât lucrurile să fie cât se poate de productive și de eficiente pentru ei.
– Cum vedeți evoluția USR Plus după alegeri? Ar trebui să intre la guvernare și în ce condiții nu ar trebui să accepte guvernarea?
– Eu sunt susținătorul ideii că USR Plus trebuie să intre la guvernare. Până la urmă, orice partid are ca obiectiv să ajungă la guvernare, să își pună în aplicare programul. În ce condiții nu vom intra la guvernare? O să îl citez pe Dacian Cioloș: nu vom intra la guvernare cu PSD, pentru că îi considerăm exponenții corupției și promovării incompetenților în România.
– Aveți un model de politician?
– Am un model de politician. Este Ion Rațiu. Aveam 14 când a fost Revoluția, după aceea am participat activ în Piața Universității din București la acea zonă liberă de comunism. Îmi aduc și aminte declarația pe care Ion Rațiu a avut-o ca definiție a democrației și vreau să o reamintesc acum: “Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge pentru ca tu să ai dreptul să nu fii de acord cu mine”. E un lucru care definește până la urmă democrația.