Propun blocuri, dar – surpriză – nu toată parcela le aparține. Proprietarul va face scandal în ședința de la Primărie

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     4402 Vizualizări.  

Urbanismul de la Cluj are o capacitate aproape nelimitată de a ne surprinde. De exemplu, luni, în ședința Comisiei de urbanism, se întoarce proiectul unor blocuri pe strada Fabricii de zahăr. Este a treia oară când planșele ajung în comisie, soluția propusă s-a tot modificat, însă un lucru îl aflăm în premieră: terenul pe care ar urma să se ridice imobilele nu îi aparține în totalitate beneficiarului. Cel puțin acestea sunt informațiile obținute de Media9.

Concret, chiar la punctul al treilea de pe ordinea de zi, este trecut planul urbanistic de detaliu (PUD) pentru două clădiri cu subsol, parter și trei etaje. De fapt, două etaje întregi și unul retras. Adresa este strada Fabricii de Zahăr, nr.33-35; pe partea opusă curge Canalul Morii. Pe teren există construcții, dar acestea urmează să fie desființate.

2.622

de metri pătrați este suprafața pe care a fost conceput proiectul. 

Și aici încep problemele. Beneficiarul, Repro Europa Development s.r.l., a prezentat parcela ca fiind în totalitate a sa. Numai că nu este. Unul dintre vecini a depus, săptămâna trecută, la Primărie, documentele prin care dovedește că deține o suprafață de 121 de metri pătrați în interiorul suprafeței studiate prin PUD.

Arhitectul Tulogdy Laszlo a propus două variante de mobilare a parcelei, probabil ca să fie sigur că una va fi acceptată de arhitectul șef; pe ambele planșe, pe parcela care nu aparține beneficiarului se află desenată o clădire.

FOTO: Cele două variante de mobilare a parcelei propuse.
Luni, în ședința CTATU, se va face lumină. Asta dacă nu cumva proiectul va fi retras între timp.

Ce soluții există? a) beneficiarul să se înțeleagă cu proprietarul parcelei; b) întregul proiect să fie refăcut, cu alți indici urbanistici; c) să se renunțe complet la proiect. Se spune că pentru bani și ursul dansează, dar aici situația e mai complexă. Planul urbanistic general indică o zonă de restructurare urbană, deci blocuri în loc de case; numai că vechii deținători de locuințe nu ar dori să plece, așa că țelul lor este să blocheze dezvoltarea imobiliară pe verticală din acel cvartal. Între părți au existat discuții în ultimele zile, după anunțarea ședinței de luni, dar fără succes.

 

36

de apartamente ar fi urmat să se construiască în cele două clădiri propuse.

Sunt 46 de locuri de parcare prevăzute în proiect, dintre care 36 în subteran.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.