Proiectul unui ansamblu rezidențial cu 7 scări de bloc și 170 de apartamente + un spațiu comercial a fost respins

Autor  Tudor Știrbu   în       2 luni în urmã  

Proiectul unui ansamblu rezidențial propus pe o suprafață de 20.100 mp (2,01 hectare), compus din patru imobile de locuințe colective cu regim de înălțime D+P+4 și o clădire destinată exclusiv comerțului a fost respins în ședința Comisiei tehnice de urbanism din această săptămână de la Consiliul Județean Cluj. 

Proiectul viza construirea a circa 170 de apartamente cu 7 scări de bloc în Huedin, în apropierea noii fabrici Knauf. Potrivit arhitectului șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, în cele patru imobile ar fi urmat să locuiască în jur de 500 de persoane. În ședință, proiectantul a spus că sunt prevăzute 170 de locuri de parcare pentru locuințele colective și 140 pentru spațiile comerciale. Ansamblul rezidențial avea două căi de acces, insuficiente – au considerat specialiștii din CTATU.

Nemulțumiți de proiect

Urbaniștii din comisie, în frunte cu arhitectul șef al județului, n-au fost mulțumiți de proiectul prezentat. „Vă rugăm să ne spuneți care e zona reglementată, cum rezolvați accesele, care sunt coeficienții urbanistici, ce populație va fi deservită aici, câți oameni vor veni la magazin, pe unde intră mașinile, unde sunt dotările aferente, cum se ajunge la această parcelă, cine suportă costurile … În cadrul studiului de oportunitate sunt stabilite aceste lucruri prin lege”, s-a interesat, pe un ton profesoral, Claudiu Salanță.

Prea mare pălăria

Cel care a prezentat proiectul în ședința CTATU n-a fost arh. urb. Dan Vancă, specialist RUR, care a și realizat documentația tehnică, ci un arhitect stagiar care s-a fâsticit după noianul de întrebări puse încât a rămas … fără răspunsuri. Chiar și Alin Tișe a remarcat asta, spunând, la un moment dat: „Văd că avem o problemă de fluență în comunicare”.

Claudiu Salanță i-a cerut arhitectului stagiar să aducă modificări la proiectul prezentat și i-a explicat, pe puncte, ce ar trebui să facă pentru asta, sfătuindu-l să-i ceară ajutor arh. Dan Vancă.

La final, Alin Tișe a recomandat un „aviz nefavorabil” și prezentarea într-o ședință următoare cu modificările cerute. Proiectul a fost respins cu șase voturi.

Ce se dorește cu acest proiect

Imobilul este proprietate privată și are o suprafață cumulată de 20.100 metri pătrați. Parcela are o formă dreptunghiulară regulată latura lungă având 183 metri și cea scurtă 128 metri. Pe latura de sud-vest terenul se învecinează cu drumul, iar pe celelalte laturi se învecinează cu proprietăți private.

Potrivit memoriului prezentat, cererea de locuințe în contextul realizărilor unor investiții mari la nivelul localității Huedin care vor crea un număr mare de noi locuri de muncă și de aici o creștere a populației localității. Nevoia de locuințe și de diversificare a ofertei acestora la nivelul localității este benefică.

„Dezvoltarea unui complex de locuințe colective este necesară noilor investiții din oraș care vor aduce noi locuri de muncă. Zona de locuințe colective, precum și noile locui de muncă din zonă vor susține la rândul lor zona destinată comerțului propusă în faza a II-a de dezvoltare a proiectului”, se arată în documentația prezentată în ședința CTATU de joi, 16 ianuarie.

CITAT
„Realizarea acestei investiții va avea un impact pozitiv asupra comunității locale prin crearea de noi locuințe și locuri de muncă și prin stimularea activităților economice conexe. De asemenea, va contribui la dezvoltarea infrastructurii locale și la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor”.

Fragment din memoriul tehnic al acestui proiect

Amplasamentul beneficiază de acces prin intermediul unei străzi care are ieșire directă la DN. Utilitățiile publice se vor extinde și branşamentele şi racordurile la rețelele de utilităţi urbane.

Beneficiarele investiției sunt societățile SABCAR s.r.l și FINPRO STAR s.r.l., iar proiectantul general este s.c. HELV CONSTRUCT s.r.l. Proiectul se află în faza studiului de oportunitate.

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.