Proiectul “pendul” de la Apahida. E refuzat de câte ori vine la avizare

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     1139 Vizualizări.  

De cel puțin trei ori a fost refuzat proiectul acesta. Nu știm care e recordul, dar posibil să fie în pericol. Un proiect din Apahida este ca un “pendul”, vine la avizare la comisia de urbanism, este respins, se întoarce, dar cu același rezultat. 

Vorbim despre un ansamblu pe 1,3 hectare, propus de către o companie din Răscruci. Arhitectul, Rareș Drăgan, este și cel care întocmește planul urbanistic general pentru comuna Apahida. 

Pe planșă au fost desenate patru clădiri de șase etaje, mai înalte decât tot ce există în jur. Doar biserica se poate lua la trântă cu blocurile acestea. Locuitorii din zonă au protestat referitor la înălțimea imobilelor.

Luna aceasta, proiectanții și-au redus pretențiile: cu propus șase imobile de patru și cinci etaje (cu ultimul nivel retras). Chiar și așa, comisia de urbanism s-a opus. Două solicitări mari și late au venit din partea specialiștilor: să se reducă nivelul de înălțime și să se aducă fotografii care să arate cum ar urma să se integreze noile clădiri în peisaj. Asta pentru că, așa cum spuneam, zona este plină de case. Proiectul este așteptat din nou la comisie.

170

de apartamente ar urma să fie construite în cele șase blocuri, în ultima variantă propusă.

Partea bună este că beneficiarul este de acord să construiască o creșă pe cheltuiala sa. Devine o regulă pentru toată zona metropolitană că dezvoltatorii oferă ceva comunității la proiecte de mare anvergură: fie drumuri, fie creșe, fie grădinițe, fie parcuri.

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.