Proiectul pe 71 de hectare al Clujului avansează cu viteza luminii. Cuprinde o nouă bază sportivă, cu bazin de înot, și un parc enorm
Primăria a pus în consultare publică proiectul hub-ului educațional din Borhanci, care cuprinde însă și o viitoare pădure-parc de mari dimensiuni, un bazin de înot și o dotare medicală – centru de excelență pentru protonoterapie. Puteți consulta toate piesele depuse și sunteți invitați să exprimați opinii. Vecinii nu au făcut-o; a existat o primă fază de consultare a publicului, la care nu s-a prezentat nimeni.
71,55
hectare măsoară terenul pe care ar urma să se realizeze investițiile. Planul urbanistic zonal și studiul de fezabilitate au fost realizate de asocierea Daedalus Proiect s.r.l., Universitatea de arhitectură și urbanism “Ion Mincu” București – Centrul de cercetare, expertiză și consulting, Patraulis și asociații s.r.l. Valoarea contractului, care a fost semnat în august 2021: 2.061.250 lei (fără TVA).
Proiectul cuprinde:
- un hub educațional cu creșă, grădiniță, școală primară și liceu
- un centru de excelență pentru protonoterapie
- o bază sportivă cu bazin de înot
- o pădure-parc pe o suprafaţă de aprox. 60 de hectare
Ce este important din punct de vedere rutier: există o stradă nou propusă, cu o ampriză de cel puțin 18 metri, care va realiza legătura între strada Borhanci și strada Gheorgheni. Strada Bicaz va fi lărgită la 12 metri, iar Gheorgheni, la 18 metri. În interiorul parcelei studiate se vor crea două străzi: una în partea vestică, de 11 metri, una la sud, de 16 metri lărgime.
Lucrurile merg repede înainte, în acest proiect. Certificatul de urbanism s-a obținut în 7 octombrie 2021, consultarea publicului a avut loc în 28 ianuarie 2022 (fără să se prezinte cineva), avizul arhitectulului șef s-a dat în 19 aprilie 2022, există deja și avizul Comisiei pentru siguranța circulației.
Termenul maximal pentru finalizarea documentațiilor era de doi ani, dar primarul Emil Boc a asigurat că totul va dura sub un an. Și iată că avem deja consultarea publică, care precede aprobarea indicatorilor tehnico-economici în Consiliul local. Probabil la vară, ceea ce înseamnă că primarul a prezis corect. Apoi vine faza de licitație pentru proiect tehnic și execuție.
Conform planurilor anunțate deja de Primărie, creșa și grădinița vor fi organizate cu un număr minim de 8 grupe pentru fiecare. Școala va avea minimum 27 săli de clasă, iar liceul – minimum 12 săli de clasă. Vor exista săli de educație fizică și teren de sport în exterior.
Centrul de excelență pentru protonoterapie va fi construit pe o suprafață de cca 3.000 mp. Acesta va fi gestionat de Institutul de oncologie.
Pe o suprafață de 60 hectare, mai mare decât viitorul Parc Est, pădurea-parc va cuprinde plantații masive de arbori, zone de poiană, o grădină urbană închisă, o zonă special amenajată pentru plimbare patrupede, alei, clădiri cu funcțiuni publice, punct de belvedere, tiroliană, traseu dirt bike de tip backyard, culoare de alergare și parcare.
Baza sportivă va include terenuri pentru tenis de câmp, padel, tenis cu piciorul, baschet, mini fotbal, badminton, volei. Acestea vor fi împrejmuite şi vor beneficia de suprafeţe sintetice adaptate, nocturnă şi acces liber (cu programare); terenuri de beach volley cu nisip şi teren sintetic de baschet 3×3.
Bazinul de înot cu dimensiuni olimpice va fi unul acoperit, cu toate dotările și anexele necesare pentru inițiere, antrenament și competiții.
În zonă vor fi instalate stații de reîncărcare a autovehiculelor electrice şi hibride, respectiv se dorește crearea/modernizarea/extinderea sistemelor bikesharing. Infrastructura stradală va dispune de locuri de odihnă și relaxare, soluții eficiente pentru iluminat stradal cu led (din surse alternative precum panouri fotovoltaice), sistem de irigații modern automatizat, cișmele pentru perioada caniculară, acces dedicat persoanelor cu dizabilități și obiecte contemporane de mobilier urban.