Proiectul Oncos, respins! A propus centru de echitație, poligon de trageri, muzeu și restaurant cu produse vânătorești pe 4 ha. „Cu ce au greșit oamenii de aici?”

Autor  Tudor Știrbu   în       1 lunã în urmã  

Cel mai mare producător și distribuitor de carne de pui din județul Cluj, Oncos Transilvania, a fost prezent în ședința Comisiei tehnice de urbanism de vineri, 28 februarie, de la Consiliul Județean cu două proiecte. 

În primul dintre ele, producătorul Oncos și-a exprimat intenția de a construi o bază de agrement, cu centru de echitație, adăpost pentru cai, poligon de trageri, muzeu de vânătoare și un restaurant cu produse vânătorești pe o suprafață de aproape 4 hectare, în satul Chidea, comuna Vultureni.

Claudiu Salanță: „Cu ce au greșit oamenii de aici să le fie încălcată liniștea?”

Proiectul, care se află în faza avizului de oportunitate, n-a fost pe placul urbaniștilor. Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a avut mai multe observații de făcut la finalul prezentării. Claudiu Salanță a ridicat din sprâncene, mirat, la auzul „poligon de trageri” și a întrebat care este oportunitatea acestei investiții în această zonă.

„Satul Chidea este într-o vale. Dacă ar fi realizat aici un poligon de trageri, s-ar auzi orice glonț tras. Cu ce au greșit oamenii de aici, din această comunitate, să le fie încălcată liniștea? În plus, nu știu să fie vreun domeniu de vânătoare sau în istoricul său pentru a se face un muzeu de vânătoare aici, la Chidea. Da, este un muzeu de vânătoare la Recea Cristur, dar acolo există un domeniu de vânătoare. Dacă ajungem să stricăm satul, care este unul dintre cele mai frumoase din județ, nu o să ne ierte nimeni niciodată”, a explicat arhitectul șef al județului Cluj.

Proiectantul a spus că odată avizată această investiție, localitatea s-ar putea dezvolta din punct de vedere economic, cu turiști care ar fi atrași cel puțin de centrul de echitație, dacă poligonul de trageri nu este acceptat.

În discuții a intervenit și Alin Tișe, care conduce ședințele CTATU și care s-a interesat dacă amplasamentul studiat are o altă cale de acces decât cea care trece prin satul Chidea.

„Eu sunt interesat ca accesul să fie separat de sat și să folosiți drumurile fără să afectați viața oamenilor din sat”, a transmis Tișe.

Cum proiectantul a spus că nu există o cale de acces separată, președintele CJ Cluj a propus un aviz nefavorabil, cu posibilitatea ca proiectantul să revină într-o viitoare ședință cu modificările cerute.

Patru membri ai Comisiei tehnice de urbanism au votat potrivit recomandării lui Alin Tișe.

Ce se dorește prin investiția de la Chidea

Conform proiectului, baza de agrement va fi formată dintr-un adăpost pentru cai și un manej, un muzeu de vânătoare, poligon trageri și cursuri de siguranță în pădure și un restaurant cu produse vânătorești cu o recepție.

38.380

de metri pătrați reprezintă suprafața totală a celor zece parcele pe care ar urma să fie construită baza de agrement.

Tema prevede introducerea a 10 parcele în intravilan care împreună însumează o suprafață de 38.380 de metri pătrați. În prezent, cele 10 parcele au categoriile de folosință de fâneață, arabil, pășune și drum. Din totalul parcelelor, șase sunt în proprietatea companiei Oncos Transilvania, iar patru aparțin comunei Vultureni.

Terenurile se află în satul Chidea, comuna Vultureni, aproape de liziera pădurii, și conform documentației fac parte din Sit Natura 2000 – Dealurile Clujului Est.

 

Din punct de vedere funcțional se propune ca suprafața de 38.380 de metri pătrați să fie destinată unei baze de agrement cu rol educațional, din care 4.344 mp vor fi destinați construcțiilor, 5.011 mp circulații, iar restul zonei verzi.

Beneficiarul investiției este, bineînțeles, Oncos Transilvania care își asumă costurile pentru construirea bazei de agrement din Chidea. Proiectul a fost realizat de biroul de arhitectură Morărescu Design Studio cu sediul în Bistrița-Năsăud.

Foto/Randări: Morărescu Design Studio

 

About