Metroul și bicicletele. Parcări speciale lângă toate stațiile

Proiectul metroului clujean a revenit în Comisia tehnică de urbanism de la Consiliul Județean Cluj. În ședința CTATU de joi, 29 iunie, au fost prezenți urb. Cristina Cioacă, elaborator PUZ-ului acestui proiect, și Ionel Oprea, șeful proiectului.
Reprezentanții proiectantului au spus că modificările față de precedenta ședință a CTATU sunt legate de semnarea contractului de finanțare pentru metrou și de încheierea contractului cu ministerul Transporturilor.
Două modificări în proiect
„A fost necesară o revizuire a PUZ-ului la ordinul ministerului Transportului, care reglementează o procedură de emitere a avizului care se referă la structurile de metrou. O altă cauză este legată de a include parcaje de biciclete pe lângă toate stațiile de metrou. Primăria Cluj-Napoca a fost de acord cu această chestiune. A fost introdusă în studiul de fezabilitate, a fost introdusă în coridorul de expropriere. Prin urmare, am introdus și noi și am completat în PUZ”, a transmis Cristina Cioacă.
Alin Tișe, care a condus ședința CTATU de joi, 29 iunie, a propus un aviz favorabil. Tișe a explicat că cele două elemente modificatoare prezentate în ședință nu schimbă în substanță PUZ-ul, ba din contră, este vorba despre o ajustare pentru legalitatea proiectului. Proiectul a fost avizat de membrii Comisiei de urbanism.
CITAT:
„Prezenta documentaţie serveşte la stabilirea regulilor de ocupare a terenurilor şi de servire edilitară şi a amenajărilor aferente acestora pe o suprafaţă totală de ~521 ha, suprafaţa care a generat studiul fiind de ~54 ha şi este compusă din terenuri situate în judeţul Cluj, municipiul Cluj-Napoca și comuna Florești”.
Memoriul tehnic Metroul Cluj
Pe zona ce face obiectul studiului, se propune realizarea MAGISTRALEI I DE METROU Cluj-Napoca – Florești, pe teritoriul administrativ al municipiului Cluj-Napoca și comunei Florești.
Descrierea proiectului
Traseul (în lungime de 21,1km cu 19 stații + depou) este următorul:
– Secțiunea VEST: Strada Teilor – Liziera pădurii (între Str. Eroilor și Str. Subcetate) – Str.
Abatorului – Cazarmă Florești – viitorul Spital Regional de Urgență – Str. Răzoare, cu
stațiile: Țara Moților (S1), Teilor (S2), Copiilor (S3), Sănătății (S4), Prieteniei (S5);
– Secțiunea CENTRU: Drumul Sfântul Ioan – Str. Primăverii – Calea Mănăștur – Calea
Moților – Str. Memorandumului – Piața Unirii-Universitate – B-dul 21 Decembrie 1989
– Piața Avram Iancu – B-dul 21 Decembrie 1989 – Piața Mărăști cu următoarele stații:
Natura Verde (S6), Mănăștur (S7), Sfânta Maria (S8), Florilor (S9), Sportului (S10), Piața
Unirii-Universitate (S11), Piața Avram Iancu (S12), Armonia (S13), Piața Mărăști (S14);
– Secțiunea EST:
– Piața Mărăști – Aurel Vlaicu – IRA – Strada Beiușului – Bulevardul Muncii, cu stațiile
Transilvania (S15), Viitorului (S16), Muncii (S17);
– Piața Mărăști – Strada Teodor Mihali – Strada Alexandru Vaida Voevod – Sopor, cu
stațiile Cosmos (S18), Europa Unită (S19), Depou suprateran Sopor.
În vederea unei operări optime cu asigurarea unui interval minim de 90 sec., s-a adoptat
următorului dispozitiv de linii și aparate de cale:
– diagonală,bretea și 4 linii de garare la Stația 1. Țara Moților;
– diagonală la Stația 3. Copiilor;
– bretea și 2 linii de garare la Stația 5. Prieteniei;
– bretea la Stația 8. Sfânta Maria;
– bretea la Stația 14. Piața Mărăști;
– bretea la Stația 17. Muncii;
-bretea la Stația 19. Europa Unită.
Din investiția de metrou se vor realiza și 36 de parcaje de biciclete (22 subterane + 14 supraterane) cu cca. 200 de locuri fiecare, cu operare automată. Poziția lor exactă va fi stabilită la momentul elaborării Studiului de Fezabilitate cu predilecție în imediata vecinătate a acceselor de metrou, în conformitate cu reglementările urbanistice stabilite în Regulamentul Local de Urbanism aferent prezentului PUZ (în funcție de soluțiile pentru relocarea utilităților, a pârâurilor casetate).
9
miliarde de lei este investiția în Magistrala 1 de metrou Cluj
Contractul de aproximativ 9 miliarde lei pentru magistrala de metrou M1 de la Cluj-Napoca a fost semnat, joi, 25 mai 2023, în prezența premierului Nicoale CIucă și a miniștrilor Lucian Bode și Sorin Grindeanu. Evenimentul a avut loc în Sala de sticlă a primăriei Cluj-Napoca.
Asocierea Gulermak – Alstom – Arcada a câștigat contractul cu de aproape 9 miliarde de lei. Contractul pentru Magistrala de 21 de kilometri și 19 stații are o durată de 96 de luni și are 300 de milioane de euro finanțare prin PNRR. Ministerul Transporturilor asigură finanțarea de la bugetul de stat, fonduri europene, dar și Primăria Cluj-Napoca va avea o contribuție de la bugetul local. Finanțarea din PNRR de 300 de milioane Euro este pentru structura primelor 9 stații cu termen de finalizare august 2026.