Proiectul hidrocentralei-mamut din județul Cluj intră într-o altă etapă: giganții EdF (Franța) și Itochu (Japonia) au cerut date de la Transelectrica

Autor  admin   în       16 ore în urmã     277 Vizualizări.  

Reprezentanți ai celor două companii interesate de proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuștești, EdF și Itochu, cu care Guvernul României a semnat anul trecut și un memorandum, au fost la Transelectrica pentru a obține date despre fezabilitatea proiectului.

„Sunt discuții pe marginea proiectului centralei hidroelectrice cu pompaj Tarnița. Domnul ministru Burduja susține foarte mult acest proiect, iar acum două săptămâni am avut o întâlnire cu o echipă de consultanți pe această temă. Au venit la noi, la Dispeceratul Energetic Național să ia date despre acest proiect. Urmează și alte discuții, sperăm să deschidem calea acestui proiect de mare anvergură, care este necesar”, a declarat șeful Dispeceratului Energetic Național (DEN), Virgiliu Ivan, conform economica.net.

Ivan a fost prezent la conferința „Ziua Energiei Brașov”, a cărei temă principală în acest an este stocarea. El a mai spus că această investiție poate fi finanțată printr-un mecanism de contracte pentru diferență pentru stocare.

Ivan nu a dorit să spună despre ce consultanți este vorba, afirmând doar că au venit trimiși de la Ministerul Energiei. Conform sursei citate, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a spus că, într-adevăr, este vorba despre reprezentanți ai giganților EdF și Itochu, care „în contextul memorandumului pe care l-am semnat, au vrut să afle și dacă acest proiect este fezabil și din perspectiva operatorului de transport și sistem”.

Memorandum cu firmele EdF și Itochu

În noiembrie 2024, ministrul Energiei a anunțat semnarea unui memorandum cu firmele EdF și Itochu pentru proiectul hidrocentralei de la Tarnița, asta după ce a eșuat licitația organizată de SAPE pentru actualizarea studiului de fezabilitate pentru centrala gândită să aibă 1.000 MW.

„Punem în aplicare planul B, pentru că întotdeauna avem un plan de rezervă. Am continuat chiar zilele acestea discuţiile cu partenerii strategici din Japonia şi Franţa, consorţiul format din Itochu-EDF, doi giganţi energetici la nivel mondial. EDF este cea mai importantă companie de utilităţi din Europa, care produce peste 16% din energia electrică din Uniunea Europeană. EDF este cel mai mare operator de active nucleare din lume, cu aproximativ 180.000 de angajaţi. Itochu, gigantul japonez, are venituri totale de aproape 90 miliarde USD, adică 28% din PIB-ul României. Cele două mari companii sunt interesate de proiect (Tarniţa Lăpuşteşti, n.r.) şi dispuse să realizeze pe banii lor SF-ul, iar apoi să ducă până la capăt proiectarea şi execuţia centralei”, a spus atunci Burduja.

Proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti este situat la 30 de kilometri de Cluj -Napoca, pe Someş. A fost gândit iniţial în 1979 şi presupune o hidrocentrală de 1.000 MW cu pompe. Construcția centralei este estimată la un miliard de euro, doar că suma ar putea să crească. 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.