Proiectul Expo Transilvania se duce în cap. Azi am avut scandal și, în loc să mergem spre începerea lucrărilor, ne îndreptăm spre un proces

Acesta este genul de situație pe care Primăria nu o comunică. Pe pagina de Facebook a primarului vedem doar reușite, împliniri, gândire vizionară. Ce s-a întâmplat azi nu se califică pentru o postare.
Comisia tehnică de urbanism a Primăriei a analizat astăzi proiectul de modernizare a zonei Expo Transilvania – spații verzi, parcări și zone pietonale ale străzilor adiacente. În ciuda faptului că era aproape o formalitate, dezbaterea s-a transformat într-un scandal. Reprezentanții companiei care asigură proiectarea au luat la rost municipalitatea întrucât consultarea proiectului durează prea mult, șase luni (bine ați venit la Cluj! 🙂 ), pentru că nu li se răspunde la comunicări și, atenție!, pentru că se cer lucruri care nu sunt prevăzute în contract. De fapt, în tema de proiectare care a stat la baza contractului.
În tema de proiectare se cereau 250 de locuri de parcare, deziderat atins, respectiv excluderea din proiect a clădirii Expo Transilvania. Numai că primăria s-a răzgândit. Acum vrea includerea clădirii Expo Transilvania și cu circa 150 de locuri de parcare mai mult decât solicitase inițial. Pe acest motiv, s-a gândit să nu avizeze nici de data aceasta proiectul. Se simte miros de proces.
Avocata FIP Consulting, o anume doamnă Andronic, s-a contrazis o jumătate de oră cu viceprimarul Dan Tarcea. I-a spus acestuia, pe scurt, că nu are bază legală să ceară mai mult decât a primit deja.
„Nu a fost niciodată în tema de proiectare să facem un proiect pentru Expo Transilvania și nici să proiectăm mai multe locuri de parcare. Țineți proiectul în analiză de șase luni și ne chemați în ședință o dată la trei luni, dar nu ne răspundeți la nicio comunicare”, a spus avocata.
Presat, Tarcea a dat din colț în colț. Ar trebui să se predea la școală cum să faci pe durul când de fapt ești de vină. Viceprimarului nu i-a prea ieșit, a părut un pugilist care așteaptă gongul ca să nu fie făcut KO. Emil Boc nu a participat la ședința de azi; a intrat online la început, apoi a părăsit întrunirea.
250
de locuri de parcare sunt în tema de proiectare, iar în proiect se regăsesc 268.
FIP Consulting a revenit cu proiectul astăzi, după ce îl mai prezentase o dată în luna iulie. Atunci, Comisia de urbanism ceruse punctual o serie de modificări. De exemplu, mai multe terenuri de sport (între timp, proiectantul le-a sporit de la unul la trei), mutarea meselor de șah de lângă locurile de joacă pentru copii (a inclus două în loc de unul), modificarea unui element din spațiul de joacă, care reprezenta un avion prăbușit (bifat), introducerea unei tiroliene (realizat) și a unor toalete (s-au prevăzut trei).
La finalul acelei ședințe, din neant, primarul Emil Boc le-a solicitat arhitecților să facă un plan și pentru zona Expo Transilvania. Dar „pe gură”, fără un mandat, în condițiile în care terenul este proprietate privată. Nu era în tema de proiectare, nu e nici azi. Cum nu au primit nimic în scris, bucureștenii au ignorat acest punct.
Proiectul inițial mai prevedea și „parkingul OZN” din zona IRA, numai că legea are prevederi foarte stricte în ceea ce privește stațiile de metrou. De aici a apărut și controversa cu numărul locurilor de parcare, întrucât „OZN”-ul propunea 250 de locuri: eliminarea sa lasă loc de numai 93 de parcări la sol. Primăria și-ar fi dorit să adauge aceste locuri suplimentare, 147 la număr, în proiectul final.

Parkingul propus inițial, care găzduia și o stație de metrou. Legea nu permite o astfel de organizare.
Încă o observație. La ședința din iulie, primarul Emil Boc i-a certat pe proiectanți pentru că nu aveau o situație exactă a numărului de arbori din viitorul parc. Astăzi, în febra scandalului, reprezentanții municipalității au uitat să mai deschidă subiectul copacilor.
O considerație personală este că Primăria, ca orice autoritate, trebuie să-și trateze cu mai mult respect partenerii. Partea aceasta cu lipsa de comunicare s-a văzut și la alte contracte. De exemplu, dacă vă amintiți, la cel cu Synergetics Corporation, care avea de realizat planul urbanistic general și care nu a primit documentele pe care le-a solicitat de la municipalitate.