Proiectul de revitalizare a malurilor Someșului. Vreo 30 de arbori plantați în capătul plajei Grigorescu s-au uscat

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     1241 Vizualizări.  

Vreo 30 de arbori de pe malul Someșului, pe partea dinspre cartierul Grigorescu, s-au uscat deja la câteva luni după ce au fost plantați.

Copacii respectivi se află la capătul plajei Grigorescu, deasupra falezei care duce spre Podul cu zodii. Cel mai probabil, arborii nu s-au prins după ce au fost plantați în această primăvară.

Arborii au fost plantați în pantă, lucru contraindicat de specialiștii în arboricultură, care au  explicat că sta le îngreunează mult supraviețuirea.

Alți copaci care au fost plantați în zona fostului părculeț „La butuci” – vizavi de Sala Sporturilor „Horia Demian” – s-au uscat și ei.

Copacii au fost plantați în pantă, iar asta înseamnă mici șanse de supraviețuire, susțin specialiștii. 

Cu toate acestea, pare că nu e vreo problemă pentru administrația locală.

La câți arbori au fost plantați pe cele două maluri are râului în cadrul proiectului „ReThinking Someș”, în jur de 1.000, după spusele primarului Emil Boc, ce înseamnă 30-40 ori chiar 50 care s-au uscat?

Un rebut de care municipalitatea nu se împiedică și care poate fi înlocuit oricând pe cheltuiala firmei care se ocupă

de proiect. Sau „victime colaterale” proiectului, că și-așa e la modă folosirea acestei sintagme.

„Acești copaci au fost plantați pe șantier. Un exemplu perfect de lipsă totală de cunoștințe în arboricultură și este total inacceptabil, dacă nu se dorește omorârea rapidă a copacilor. Arborii sunt deja afectați și vor fi și mai afectați până la terminarea lucrărilor. Aici se vede cum tot ce se putea face greșit, s-a făcut”, a declarat Frank Banwell, un reputat arborist care a lucrat o perioadă în România.

Proiectul trebuia finalizat deja

Revenind. Proiectul de regenerare urbană aferent Luncii Someșului Mic, ReThinking Someș, se află într-o mare întârziere. Cel puțin pe tronsonul dintre sensul giratoriu de la MOL și hotelul River Park, care ar fi trebuit finalizat la sfârșitul lunii aprilie 2023.

Lucrările la acest proiect au început în octombrie 2021, când s-a închis accesul pietonal pe malul Someșului, în cartierul Grigorescu, pentru execuția lucrărilor din cadrul obiectivului de investiții „Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someșului”.

Plaja dinspre cartierul Grigorescu nu este amenajată; n-a fost adus nisipul și a rămas la stadiul de argilă lutoasă.

E foarte puțin probabil ca într-o lună și jumătate, cât ar mai ține vara, plaja să fie amenajată așa cum și-au propus proiectanții. Până atunci, clujenii își vor pune cearșaful sau izolirul pe o suprafață lutoasă, cu pietre și destul de multă vegetație.

123.696.371

de lei reprezintă valoarea totală a proiectului, din care 77.764.698 de lei este contribuția Uniunii Europene.

„Rethinking Someș” este un proiect realizat de către firma Practica, din Spania, câștigătoarea concursului internațional de soluții. Lucrările sunt realizate de asocierea ACI Cluj (lider) – SOCOT SA – Simacek Facility Services.

Citește și acest articol:

GALERIE FOTO Media9 îți spune cum arată acum lucrările pe malul Someșului

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.