Proiectul cu 10 locuințe unifamiliale și 4 cuplate a fost respins! Proiectantul: „Nu mi se pare corect să ne impuneți să facem doar locuire”
Membrii Comisiei de urbanism n-au fost de acord, în ședința de la Consiliul Județean Cluj, cu proiectul care prevedea construirea unui ansamblu de locuințe unifamiliale și cuplate, spații verzi și magazin, totul pe o suprafață de 1,13 hectare.
10
locuințe familiale și 4 cuplate se află în acest proiect.
Ansamblul este format din 10 locuințe unifamiliale și patru cuplate, plus un imobil la parterul căruia proiectantul a prevăzut un spațiu comercial, iar la etaj două unități locative. Terenul se află în apropiere de drumul județean 107P, Gilău – Mărișel, în spatele Vilei Gong.
Proiectul prezentat în ședința CTATU de arh. Vicențiu Lăscuș se află în faza studiului de oportunitate necesar elaborării PUZ pentru construirea unui imobil mixt, locuințe unifamiliale și cuplate în localitatea Gilău.
Este vorba de două parcele din intravilanul localității, una aparținând unei familii din Gilău (soții Cristina și Virgil Bîlc – 2.837 mp), iar cealaltă unei firme, s.c. PMI AGROTOUR s.r.l. (8.518 mp).
11.355
de metri pătrați este suprafața totală a celor două parcele pe care urmează a fi construite locuințele.
Vicențiu Lăscuș a fost întrebat de Iustinian Orza, care l-a înlocuit în această ședință pe arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, ce suprafețe au parcelele.
600
de metri pătrați este suprafața dedicată zonei verzi care deservește întregul ansamblu. Adică 5,7% din suprafața totală a proiectului.
„Conform cutumei pe care o impuneți la Gilău și în alte zone, am redus puțin din suprafețele parcelelor pentru a da mai mult spațiului verde cu acces comun. Respectiv, parcelele pentru locuințele unifamiliale au 475 de metri pătrați minimum față de 500 cât e uzual la Gilău.
Iar cele pentru locuințele cuplate au 776 în loc de 800 de metri pătrați. Diferența luată de la fiecare parcelă este de 400 de metri pătrați, la care se mai adaugă încă 200, astfel încât să avem un spațiu verde cu acces public pe o suprafață totală de 600 de metri pătrați.
Iar pentru parcela mixtă (aflată în colțul din dreapta jos pe planșă – n.r.) avem 950 de metri pătrați ”, a transmis Vicențiu Lăscuș.
Iustinian Orza n-a fost mulțumit de faptul că parcela mixtă (unde ar urma să funcționeze un restaurant sau o farmacie – n.r.) rămâne cu această funcțiune. Orza i-a amintit reprezentantului proiectantului că atunci când a fost în audiență s-ar fi convenit ca această parcelă să fie dedicată locuirii. „Propunerea mea e să rămâneți cu funcțiunea de locuire”, a spus Iustinian Orza.
DECLARAȚIE
„Poate confundați proiectele. Noi n-am fost la consultare cu zona mixtă. În al doilea rând, nu mi se pare corect să ne impuneți să facem doar locuire, când de fiecare dată când venim exclusiv cu locuire ni se reproșează că nu venim cu funcțiuni și dotări pentru comunitate. Și-atâta timp cât am o dotare publică și oamenii care locuiesc aici pot veni să mănânce o pizza sau să bea un suc la acest restaurant, și nu să ia mașina și să meargă până în centrul Gilăului, eu zic că e benefic și ar trebui să avem așa ceva”.
Arhitect Vicențiu Lăscuș, reprezentantul proiectantului
Tulogdy Laszlo, membru în comisie, i-a recomandat proiectantului să centralizeze spațiile verzi pentru că „nu mi se pare benefic să rezulte niște fâșii verzi care nu sunt utilizabile. Mai degrabă o zonă verde mai mare. Iar centrul de greutate al acestui areal l-aș vedea la intersecția celor trei străzi din proiect”. Proiectantul a fost de acord.
Alin Tișe, cel care conduce ședințele Comisiei de urbanism de la Consiliul Județean, a propus un aviz nefavorabil și prezentarea într-o ședință următoare cu planșele modificate conform recomandărilor primite. Proiectul a fost respins cu 6 voturi.
În spatele Vilei Gong
Terenul se află în apropiere de drumul județean 107P, Gilău – Mărișel, în spatele Vilei Gong. De cealaltă parte este Canalul Someșul Mic. Restaurantul inclus în ansamblu se va preta la meniu pescăresc, pentru că păstrăvăriile sunt la câțiva metri distanță.
Potrivit memoriului justificativ, se propune comasarea celor două terenuri și reparcelarea lor. Parcelele rezultate vor fi destinate construirii de locuințe unifamiliale și cuplate, spații verzi și o parcelă cu funcțiune mixtă – comerț/servicii/alimentație publică (catering) la parter și locuire la etajele superioare.
- Regimul de înălțime maxim: S (subsol)/D (demisol) + P (parter) +1 + M (mansardă);
- Suprafața pentru parcele locuințe individuale: 475 metri pătrați;
- Suprafața parcele locuințe cuplate: 776 metri pătrați;
- Suprafața total spații verzi cu acces public = 600 metri pătrați.
Parcelele sunt de formă poligonală, iar accesul pe teren se face pe latura estică, dintr-un drum comunal asfaltat. Terenurile sunt libere de construcții, iar folosința actuală a lor, conform extrasului de carte funciară, este arabil.
Accesul auto și pietonal pe teren se face pe latura de est, dintr-un drum comunal asfaltat, reglementat la 9 metri lățime, pe o alee de incintă cu lățimea de 8 metri. Conform documentației tehnice, se propune realizarea pe viitor a unui drum cu profil de 9 metri pe latura de vest a terenurilor. Totodată, sunt propuse 11 locuri de parcare.
Proiectantul acestei lucrări este s.c. Progis Consulting Arhitectură, Urbanism, Structură, Instalații s.r.l.