Proiectele de blocuri din Apahida. Fati: “Nu interzicem, ci creăm condiții restrictive”

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     1429 Vizualizări.  

Primarul Apahidei, Grigore Fati, a fost luni invitatul emisiunii Real Estate Agenda, realizată de Napoca FM, în colaborare cu Media9. Fati a vorbit despre dezvoltarea pe verticală a comunei, așa cum arată în planul urbanistic general aflat în plină redactare. În ședințele de comisie de urbanism ale Consiliului Județean sunt tot mai multe proiecte de blocuri care vizează Apahida, iar urbaniștii se tem ca în estul municipiului Cluj-Napoca să nu se întâmple ca la vest, în Florești. 

“În PUG sunt prevăzute foarte strict zonele de blocuri, pe Râtul de Sus și în Dărăuaș. Nu mai amestecăm case cu blocuri. Există și situații sensibile, de persoane care au terenuri în zona centrală și sunt interesate de dezvoltare pe verticală, iar noi va trebui să găsim o cale de mijloc. În noul PUG, nu vom permite apropierea blocurilor de case. Vom impune realizarea unor planuri urbanistice zonale pe o suprafață liberă de sarcini de minimum două hectare, mărginite de cel puțin două căi de comunicație. Și vom impune și o perdea verde pe parcela cu blocuri. Așadar nu interzicem, ci creăm condiții restrictive”, a spus Grigore Fati.

Primarul a subliniat că, potrivit noului plan urbanistic general, blocurile din Apahida nu vor putea depăși cinci etaje. “Cred că este suficient parter, plus patru etaje, plus mansardă sau etaj retras. Au fost tentative de blocuri de zece etaje, au fost respinse în comisia de urbanism la faza de oportunitate, au revenit cu șase etaje, nu s-a aprobat, dar cred că dacă vor veni cu P+4+M va trece”, a subliniat Fati.

În acest moment, cel mai înalt bloc existent în Apahida are cinci etaje. PUG-ul comunei este redactat de arhitectul Rareș Drăgan; acesta are și mai multe proiecte imobiliare propuse pentru Apahida.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.