Proiect super-ambițios! Clujul, independent din punct de vedere energetic
Consiliul Județean (CJ) Cluj caută soluții pentru valorificarea energetică a deșeurilor depozitate în Someșeni, în condițiile în care Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) este aproape de finalizare.
„Am dispus elaborarea, în cel mai scurt timp, al unui SF care să analizeze tehnologiile de valorificare a deșeurilor și oportunitatea achiziției unei instalații de dezintegrare moleculară și valorificare energetică” – Alin Tișe, președintele CJ Cluj.
Investiția poate fi realizată din bugetul județului sau în parteneriat cu operatori privați, varianta optimă urmând să reiasă din analiza cost-beneficiu a SF-ului demarat.
*SF – studiu de fezabilitate
„Doresc schimbarea actualei paradigme: deșeurile Clujului să nu mai reprezinte o cheltuială, ci o materie primă, din care să obținem energie. În scurt timp, Clujul va putea deveni independent din punct de vedere energetic”, a mai spus Alin Tișe.
Astfel, conform unei analize realizate de reprezentanții CJ Cluj, avem următoarele date:
- Cantitatea de deșeuri existentă acum în Celula 1: 261.000 tone
- Județul Cluj produce lunar cca. 16.000 tone de deșeuri
- Prin valorificare putem obține din 1 mc deșeu uscat à 1 MW/h energie
- O persoană consumă anual cca. 3 MW/h (consum casnic)
- 261.000 tone de deșeuri à 261.000 MW/h consumul energetic/an asigurat pentru 87.000 de persoane (un cartier)
Potrivit analizei CJ Cluj, dacă energia obținută s-ar vinde, s-ar putea obține cca. 68.000.000 de euro (se pot alimenta cu energie electrică spitale, grădinițe, școli, instituții publice, muzee etc. sau reabilita 270 km de drum).
Astfel, viziunea CJ Cluj este de aplicare a unei soluții de valorificare energetică a deșeurilor, care poate reprezenta o sursă importantă de venituri.