Proiect respins în Comisia de urbanism. „Ce-i ăsta? Un cartier chinezesc?”

Autor  admin   în       1 year în urmã     2912 Vizualizări.  

Membrii Comisiei de urbanism au respins, în ședința de joi, 12 ianuarie, de la Consiliul Județean un proiect care prevede edificarea a 16 locuințe în satul Stolna, comuna Săvădisla, dintre care 4 cu regim izolat și 6 cuplate. Stolna se află la 20 de kilometri de Cluj (30 de minute cu mașina). 

Membrii comisiei s-au arătat nemulțumiți de numărul mare de unități locative pe o suprafață de teren destul de mică, ba mai mult, de faptul că proiectul imobiliar prezentat nu se potrivește mediului rural.

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a fost și mai vehement când a văzut casele înghesuite pe planșe și a exclamat: „Ce-i ăsta? Un cartier chinezesc?”.

16 case pe 12 parcele 

Proiectul prezentat în ședința de joi se află în etapa de emitere a avizului de oportunitate în vederea întocmirii „PUZ de introducere parțială înintravilan și reparcelare în vederea construirii de locuințe familiale”.

11.502

de metri pătrați este suprafața pe care urmează a se construiască locuințele.

Conform memoriului tehnic justificativ prezentat în ședința CTATU de joi, terenul studiat se întinde pe o suprafață de 11.502 de metri pătrați.

Prin această documentație, beneficiarii acestei investiții, soții Rodica Viorica și Bogdan Traian Salanță & asociații, doresc introducerea în intravilan a unei suprafețe de teren de cca. 5.668 mp, în vederea construirii de locuințe familiale. Sunt propuse 12 parcele, dintre care una pentru construcția drumului.

Reprezentanta proiectantului a transmis în ședință că imobilele vor fi amplasate izolat, cu excepția celor care sunt aflate pe parcele cu o suprafață de cel puțin 1.000 de metri pătrați, unde există posibilitatea de a fi amplasate 2 locuințe în regim cuplat. Regimul de înălțime propus este de S (subsol) + P (parter) + E (etaj).

Președintele de ședință, Alin Tișe, a fost nemulțumit de proiect și, ironic, a întrebat-o pe arhitectă: „Câte case au intrat acolo? 16? Noroc că n-au intrat și altele, că ajungeați cu ele în pădure”.

Un membru al comisiei a desființat proiectul: „Sper ca proliferări de genul ăsta să nu mai fie întâlnite în mediul rural”

Vlad Negru, membru în comisia CTATU, a întărit ceea ce a remarcat Alin Tișe:

„Domnule președinte, cum ați spus: arată ca un cartier chinezesc. Descrie în mod corect. O dezvoltare de felul ăsta nu e permisă nici ca legislație, nici ca specific în mediul rural… Nici nu știu ce să zic, de la fundătura mai lungă de 100 de metri, la faptul că are 16 unități locative și n-are soluții de echipare colectivă, la faptul că parcelele sunt nespecifice pentru mediul rural, atât ca ocupare cât și ca dimensiune și formă. Eu sper ca proliferări de genul ăsta să nu mai fie întâlnite în mediul rural. Și nici într-un alt mediu”, a transmis arhitectul Vlad Negru.

Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, i-ar recomandat proiectantului să se gândească la un areal mai extins, mai ales că zona din stânga planșei nu e construită deloc și o reparcelare cu mai mult spațiu verde.

Alin Tișe a invitat-o pe reprezentanta proiectantului să se mai gândească la o altă variantă, „poate chiar mai multe”, și cu planșele refăcute să se prezinte în altă ședință a CTATU.

„Vă așteptăm să reveniți și să transformați proiectul într-un cartier nemțesc, sau cum vreți dumneavoastră, doar să nu mai rămână chinezesc”, a spus Alin Tișe. „În sat românesc”, l-a completat arhitectul Vlad Negru.

„Da, da. În sat românesc”, a fost de acord și Alin Tișe.

Proiectul a fost respins de către membrii Comisiei de urbanism cu 7 voturi.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.