Proiect lăudat de urbaniști. „Gardul să fie transparent, ca să putem vedea casa, că ne place”

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     1924 Vizualizări.  

Pe cât de “câinoși” sunt, uneori, membrii Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism (CTATU), pe atât sunt de prietenoși, în alte cazuri. S-a întâmplat la ultima ședință, când un proiect de casă a trecut aproape în ovații. Nu s-a atins nimeni de vreun detaliu al construcției; a existat însă o dezbatere privind gardul proprietății. 

Proeictantul, Adrian Pop, de la biroul de arhitectură Adp, a explicat că tatăl are doi copii, cărora le construiește un duplex pe parcela unde este edificată și casa părintească. Tatăl se numește Cristian Nicolae Vancea. Casa actuală este retrasă, iar cea propusă, la stradă, pe Rene Descartes nr. 44. Parcela are 748 de metri pătrați, iar construcția care va avea suprafața desfășurată de 424 de metri pătrați respectă indicii urbanistici ai zonei. 

Subsol, parter, un etaj întreg și unul retras va avea duplexul “copiilor” familiei Vancea.

Cum spuneam, urbaniștii au fost foarte prietenoși. “Este o casă frumoasă”, au căzut de acord. Conform regulamentului de urbanism, în zonă gardurile trebuie să fie transparente, iar cel propus este opac. “Să fie transparent, ca să putem vedea casa, că ne place”, a fost reacția unui tânăr arhitect.

“Înțeleg de ce este gardul opac, ca să nu intre praful”, a fost de părere arhitectul șef, Daniel Pop. 

Proiectul a fost avizat, până la urmă, cu solicitarea ca gardul să fie transparent în partea superioară.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.