Proiect imobiliar uriaș cu peste 150 de case, propus lângă Cluj. Respins!
Specialiștii în urbanism de la Consiliul Județean au respins, în ultima ședință, un uriaș proiect imobiliar care prevedea construcția unui cartier cu 151 de case în localitatea Suceagu, comuna Baciu.
Terenul studiat se află în partea de sud a localității Suceagu, în intravilanul comunei, și are o suprafață de 21,5 hectare.
215.165
de metri pătrați este suprafața propusă pentru construcția cartierului de case din Suceagu.
Corpul de proprietate cu suprafață totală de 215.165 mp aparține societății Cordia Garden s.r.l. din Baciu, care este, totodată, și beneficiara investiției. De altfel, și cartierul pe care firma dorește să-l construiască aici se va numi „Cordia Garden”. Terenul studiat figureză în intravilanul satului Suceag, comuna Baciu.
Construirea unui ansambu de locuințe. Parcele de 900 – 1.000 mp
Reprezentantul proiectantului prezent la ședință le-a transmis membrilor din Comisia de urbanism că, în total, se propun un număr de 151 de parcele, care se vor împărți în locuire familială, locuire semicolectivă și servicii/dotări. Se propune realizarea infrastructurii necesare funcționării cartierului „Cordia Garden”. Parcelele vor avea, fiecare, o suprafață cuprinsă între 900 și 1.000 de metri pătrați.
Proiectul mai propune spații verzi, zone de plimbare, terenuri sportive, un after-school și zona aferentă realizării infrastructurii edilitare.
Arhitectul care a prezentat proiectul în ședința CTATU, Claudiu Piper, a mai transmis că accesul auto se va realiza din partea nordică a terenului, de pe strada Borzași, și se propune realizarea unui profil de 7 metri. Din satul Suceagu se va face legătura cu E81.
Regimul de înălțime propus pentru cartierul de 151 de case
- Locuință familială: S/D+P+E/M;
- Locuință semicolectivă: S/D+P+E/M;
- Servicii și dotări: S/D+P+3E.
În ședință au fost prezenți și Marius Bătinaș, reprezentantul unei firme care a realizat un studiu de trafic în zonă, dar și primarul comunei Baciu, Balázs János. Oficialul a transmis că este la curent cu proiectul imobiliar din Suceagu și că primăria este de acord cu realizarea lui.
Reprezentantul proiectantului a mai spus că lucrările constructive și de amenajare din incinta privată până la drumul de acces, branșamente și racorduri la utilitățile existente, circulații pietonale și auto în proprietate, vor fi suportate de investitor.
Proiectul nu i-a prea încântat
Membrii CTATU nu s-au arătat prea încântați de proiectul propus, mai ales de numărul mare de unități locative și de poziționarea viitorului cartier, în partea de sud a localității Suceagu, și nu în cea de nord, care, au opinat ei, ar fi fost mai indicată pentru locuire.
Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, care conduce ședințele CTATU de la județ, s-a interesat despre situația noului PUG al comunei Baciu. La rândul său, arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, a transmis că Primăria Baciu este în căutarea unei firme contractoare care să realizeze PUG-ul comunei.
În discuții a intervenit și reprezentantul s.c. Cordia Garden s.r.l., Frinkuj Arpad, care a spus că investitorul a cheltuit o mare sumă de bani pentru achiziționarea acestei suprafețe de teren în ideea de a construi acest cartier de locuințe.
DECLARAȚIE
„Ar fi foarte grav pentru noi dacă în noul PUG s-ar schimba destinația acestui teren. Vă rog să luați în considerare și acest lucru, că noi am făcut această investiție având în vedere că e o zonă de intravilan de mai bine de zece ani. S-au cheltuit foarte mulți bani. Dacă nu era în intravilan, poate că nici nu investeam în acel teren. Vom realiza 150 de locuințe care vor avea mult spațiu verde. Nu știu dacă prin județul Cluj ați mai găsi așa ceva. Am lăsat spațiu verde și în față, și în spatele casei. De la drum până la gardul parcelei avem 6 metri distanță care va fi spațiu verde. Așa ceva eu nu prea am văzut… Va fi un cartier foarte aerisit, asta am vrut să scot în evidență”.
Frinkuj Arpad, reprezentantul firmei investitoare, Cordia Garden
Alin Tișe n-a fost foarte empatic cu discursul reprezentantului Cordia Garden.
„Consider că trebuie să așteptăm până ce Primăria Baciu va contracta societatea care se va ocupa de actualizarea și gândirea noului PUG să vedem care va fi politica lor. În egală măsură, am reținut și punctele de vedere ale membrilor din comisie. În mod clar, varianta asta nu este una pe care să o putem aproba.
Ăsta nu e tocmai un cartier chinezesc dar seamănă… E pe o suprafață mult mai mare, dar pune o presiune pe viața oamenilor de acolo. Înțelegem și interesul financiar al investitorului, nu putem să nu-l luăm în considerare.
E dreptul investitorului și noi îl susținem, doar că investiția trebuie făcută în așa fel încât investitorul să-și atingă interesul economic, dar nici comunitatea locală să sufere din acest motiv. Aici nu-mi este foarte clar câștigul pentru comunitate. De aceea vreau să avem și punctul de vedere al firmei care se va ocupa de noul PUG și al primăriei, după actualizarea lui”, a declarat Alin Tișe.
Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, i-a recomandat proiectantului să realizeze un studiu de fundamentare care să se refere la asigurarea utilităților (studiu să cuprindă: de unde și cât costă partea de apă, de unde și cât costă partea de electricitate, de unde și cât costă partea de canalizare).
Claudiu Salanță s-a mai referit și la infrastrucura rutieră din zonă, dată fiind încărcătura sa, și a recomandat să se realizeze încă un drum în afara celui aflat pe planșe.
La propunerea președintelui CJ, proiectul a fost supus la vot cu „aviz nefavorabil”. Proiectul a fost respins cu 7 voturi de membrii Comisiei de urbanism.
Foto: SS Construct Proiect s.r.l.