Proiect imobiliar pe 5,5 hectare, avizat favorabil. Va avea locuire, comerț, grădiniță, parking și o piațetă generoasă

Autor  Tudor Știrbu   în       2 years în urmã     6624 Vizualizări.  

Un proiect imobiliar spectaculos a fost avizat favorabil în ședința de joi a Comisiei de urbanism a Consiliului Județean Cluj. Este vorba despre un ansamblu mixt care urmează a fi dezvoltat pe o suprafață de 5,5 hectare în Apahida. Proiectul va avea locuire colectivă, comerț, servicii, grădiniță, parking auto și o piațetă de peste 6.000 de metri pătrați. Prima piațetă din Apahida, cu spațiu pentru cafenele și evenimente în aer liber.

În ședința Comisiei de urbanism a județului s-a cerut elaborarea unui plan urbanistic zonal care vizează „regenerare urbană și realizare ansamblu mixt care să cuprindă locuire colectivă, zonă de servicii, centru de cartier, comerț, dotări comunitate, birouri, grădiniță, spații verzi, parking auto și servicii”.

Amplasamentul viitorului proiect imobiliar este pe strada George Coșbuc, nr. 7, Apahida. Beneficiarul acestei investiții este societatea Thys Development and Construction s.r.l. din Florești, iar proiectantul este Atelier RVD s.r.l din Cluj-Napoca.

55.183

de metri pătrați este suprafața totală pe care urmează să fie dezvoltat acest proiect imobiliar.

Zona studiată se află în apropierea căii ferate. Sunt 21 de parcele: cea mai mică are 235 de metri pătrați, cea mai mare, 25.320 de metri pătrați.

În memoriul prezentat membrilor Comisiei de urbanism, proiectantul a explicat următoarele:

Investiția dorește să revitalizeze un fost spațiu industrial rămas în paragină. Pe teren se propune realizarea unui ansamblu funcțional mixt.

Lucrarea își propune rezolvarea următoarelor obiective:
• schimbarea destinației zonei în zona mixtă;
• stabilirea traseelor noi de drum și rețele edilitare;
• parcelarea terenului;
• stabilirea modului de organizare urbanistică a zonei;
• configurarea/amplasarea clădirilor pe parcele;
• precizarea regimului de înălțime a construcțiilor și a indicilor urbanistici;
• stabilirea tipurilor de locuințe și dotărilor complementare comunitare;
• trecerea unor terenuri din proprietatea privată în proprietate publică;
• schimbarea unei parcele din proprietate publică în proprietate privată, la schimb cu un
teren privat, de o suprafață mai mare.

Zona de studiu este constituită din 21 parcele – proprietăți private, pe unele din ele fiind prezente construcții cu gabarit mic sau foste hale industriale într-o stare avansată de degradare. Pe terenul studiat se află o serie de construcții cu regim de înălțime parter sau P+M.

 

Zona studiată este delimitată după cum urmează:
– spre sud – strada Horea și proprietăți private;
– spre est- calea ferată;
– spre nord – strada Liliacului și proprietăți private;
– spre vest – strada Crișan și proprietăți private.

Pe durata ședinței (online), a fost prezent și primarul comunei Apahida, Grigore Fati, care a spus că a avut mai multe întâlniri cu investitorul și cu proiectantul și că este mulțumit de rezultatul lor.

Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a recomandat ca acest plan de investiții să fie supus la vot în Consiliul local Apahida, după care va avea girul său.

„Asta pentru că înseamnă cheltuieli și din partea primăriei, dar și a investitorului. Vrem să ne asigurăm că proiectul se implementează așa cum arată el”, a transmis Claudiu Salanță.

În timpul ședinței a intervenit și arhitecta Alice Oprică, membră în Comisia de urbanism a județului, care a recomandat ca proiectul să aibă și acordul comunității și să cuprindă o zonă verde, care să fie o zonă tampon între dezvoltarea imobiliară și calea ferată din vecinătate.

Cu aceste recomandări, proiectul a fost supus la vot și a trecut cu cinci voturi.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.