Proiect imobiliar pe 3,7 hectare, respins de urbaniști. Arhitectul șef al județului: „Dacă vom deschide această portiță, n-o vom mai putea închide”
Un proiect imobiliar care se referă la urbanizarea unui teren de 3,7 hectare în satul Popești, comuna Baciu, a fost respins, în ședința de joi, 27 octombrie, a Comisiei de urbanism de la Consiliul Județean Cluj.
Din extravilan în intravilan
Proiectul se află acum în faza de „aviz de oportunitate elaborare PUZ pentru introducere teren în intravilan, parcelare pentru construire locuințe, spații verzi, dotări de interes public, împrejmuire teren, branșamente”.
37.000
de metri pătrați reprezintă suprafața pe care beneficiarii investiției doresc să dezvolte acest proiect
Zona studiată se află în extravilanul teritoriului administrativ al comunei Baciu şi se învecinează la est cu limita intravilanului satului Popeşti, iar la sud cu limita UAT a municipiului Cluj-Napoca.
Conform documentației prezentate în ședința de joi de către arh. Cristian Rus, suprafața de 37.000 de metri pătrați este formată din patru parcele aflate în proprietatea beneficiarilor Vasile Lucian Cociș (11.900 mp), Rodica Mariana Cociș (5.800 mp) și a succesorilor unui anume Vasile Poftălean. În prezent, zona are funcțiunea de teren arabil, fânaţe și drum. Proiectul a fost întocmit de către CRBA („Cristian Rus Birou individual de Arhitecură”).
Suprafaţa totală a zonei studiate este de 43.052 mp şi cuprinde, pe lângă cele 4 parcele, şi drumurile adiacente acestora (drumuri de exploatare aflate în proprietatea comunei Baciu).
41
de parcele este numărul pe care ar fi urmat să se construiască locuințe individuale și o grădiniță.
Practic, beneficiarii au solicitat introducerea în intravilan a suprafeței de teren și împărțirea în 40 de parcele pentru construirea de locuințe individuale și dotări de interes public plus o grădiniță. Suprafaţa minimă a parcelelor, conform memoriului explicativ prezentat, este de 700 de metri pătrați, cu un front la stradă de minimum 18 metri.
Asta după cum urmează:
- introducerea parcelelor aflate în proprietatea beneficiarilor în intravilanul satului Popeşti şi atribuirea destinaţiei urbanistice de zonă pentru locuinţe individuale şi dotări de interes public;
- comasarea virtuală a parcelelor propuse în zona de reglementare;
- sistematizarea terenului aflat în zona de reglementare prin crearea de drumuri de acces/regularizarea profilurilor transversale ale drumurilor existente;
- parcelarea terenului pentru construirea de locuinţe individuale;
- rezervarea de teren pentru dotări de interes public – grădiniţă şi scuar;
- studierea posibilităţii branşării la reţelele edilitare, precum şi propunerea de reţele edilitare pentru zona propusă pentru introducere în intravilan.
Regimul de ȋnălțime a construcțiilor va fi de S (subsol) (D – demisol)+P (parter) ori S (D)+P+E (etaj) + M (mansardă). Proiectantul a mai spus că investitorii privați vor suporta costurile aferente realizării efective a lucrărilor din interiorul parcelelor de amplasament şi a reţelei de drumuri propuse.
De ce a fost respins proiectul
Urbaniștii și-au motivat respingerea proiectului prin faptul că intravilanul comunei Baciu este foarte generos și că, deocamdată, nu e oportună introducerea altor suprafețe de teren din extravilan în intravilan.
Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a spus că din 2013, când s-a introdus în intravilan, s-a construit foarte puțin. „Există teren suficient în intravilan ca să se poată construi și nu înțeleg de ce ar trebui să se extindă intravilanul cu un alt extravilan”, a motivat arhitectul șef.
Claudiu Salanță a mai transmis că, în prezent, administrația locală din Baciu lucrează la un nou PUG al comunei și că dezvoltatorii imobiliari (cei din acest proiect sau alții – n.r.) ar trebui să aștepte până când va fi elaborat.
Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, care conduce ședințele CTATU, a fost de altă părere, explicând că fostul PUG al comunei Baciu ar putea fi depășit de vreme și că administrația locală ar trebui să țină cont de asta.
„Poate că extinderea făcută la vremea respectivă a luat-o acum în altă direcție. Poate că trebuie să se ajusteze și comuna Baciu și să se orienteze acolo unde oamenii au interes, unde pot să-și facă o casă…”, a transmis șeful deliberativului județean.
Arhitectul șef al județului Cluj a explicat faptul că, până la urmă, totul ajunge la administrația publică locală și că aceasta nu va putea să facă lucrările de infrastructură necesare dacă nu există o anumită densitate de locuințe, plus că ar fi nerentabil. Și că „nu se pot construi pâlcuri și pâlcuri de case răsfirate în anumite zone ale comunei Baciu” și să nu se țină cont de PUG – ul în vigoare.
„Dacă vom deschide această portiță, n-o vom mai putea închide”, a explicat Claudiu Salanță, arhitectul șef al județului Cluj.
Alin Tișe a părut convins de aceste explicații și a propus un „aviz nefavorabil” pentru acest proiect, transmițându-i proiectantului să ia legătura cu cei care se ocupă de realizarea noului PUG al comunei Baciu, după care să revină într-o ședință ulterioară a Comisiei de urbanism de la CJ Cluj.
Proiectul a fost respins: 5 dintre membrii CTATU au votat împotriva realizării sale.