Proiect imobiliar cu 7 unități locative, parc, loc de joacă pentru copii și teren de sport lângă Cluj

Autor  admin   în       1 year în urmã     2416 Vizualizări.  

Comuna Aiton, cu satele sale, este pe cale să devină un nou pol de dezvoltare imobiliară de lângă Cluj, pe lângă cele deja existente: Florești, Feleacu, Baciu, Apahida, Gilău. 

Aiton are multe avantaje: este la o distanță foarte mică de Cluj (din capătul cartierului Gheorgheni sunt aproximativ 15 kilometri până în centrul comunei), între Cluj și satele comunei se face foarte ușor legătura pe o șosea asfaltată ca-n palmă, aerul este curat, iar priveliștea, deosebită.

9.827

de metri pătrați este suprafața totală a parcelelor pe care urmează să se dezvolte investiția din Rediu, comuna Aiton.

Iar unii întreprinzători au apreciat aceste avantaje și au început să construiască în comuna Aiton. Ori să depună proiecte pentru asta.

Este și cazul soților Valeria și Gligor Coroiu și Romul Șipoș. Cele două familii au în satul Rediu parcele care, însumate, ajung la o suprafață de aproape un hectar de teren intravilan. Mai precis, 9.827 de metri pătrați (din care  6.477 mp familia Coroiu și 3.350 mp – Romul Șipoș).

Pe aceste terenuri sunt trei construcții vechi, însă proprietarii doresc să le demoleze, să parceleze terenul în mai multe loturi în vederea construirii de locuințe unifamiliale.

Proiectul va fi dezbătut în ședința Comisiei de urbanism de joi, 8 decembrie, de la Consiliul Județean Cluj. El se află

în etapa de „elaborare plan urbanistic zonal cu scopul parcelare în vederea realizării de locuințe unifamiliale și zonă verde”.

Conform documentației, realizată de biroul ARCHIDESIGN s.r.l. din Cluj, analiza urbanistică are ca scop amplasarea de locuințe unifamiliale (unități locative) și amenajarea unei zone verzi cu rol de parc cu dotări specifice: alei, loc de joacă pentru copii, teren de sport ș.a.

Se propune păstrarea unui procent minim de 40% de spații verzi din suprafața totală a parcelei.

Practic, beneficiarii investiției doresc parcelarea terenului în 9 parcele pe care ar urma să se construiască între cinci și șapte locuințe unifamiliale. O parcelă din cele nouă a fost rezervată pentru regularizarea str. Cucului, una pentru zona verde, iar alta pentru drumul propus în interiorul proiectului.

Pe ultima parcelă, a 9-a, beneficiarii ar dori edificarea a două locuințe, anexe gospodărești și bazin vidanjabil, dar asta după obținerea autorizației de construire.

Amplasamentul pe care se dorește realizarea investiției propuse se află în partea de est a localității Rediu, comuna Aiton.

Zona reglementată prezintă următoarele vecinătăţi:

  • latura vestică – strada Cucului;
  • latura nordică – terenuri proprietate privată;
  • latura estică – terenuri proprietate privată;
  • latura sudică – DJ 103M și terenuri proprietate privată.

În prezent, accesul în zonă se realizează prin intermediul drumului județean DJ 103M care asigură legătura localității Rediu cu localitatea Aiton, respectiv cu municipiul Cluj-Napoca. Acesta este un drum asfaltat cu câte o bandă de circulație pe sens.

În zona există rețea de alimentare cu energie electrică, rețea de alimentare cu gaz și rețea de telefonie și internet. Nu există, însă, rețea de canalizare și de apă potabilă (în curs de implementare), un impediment important pentru cei care au vrut să se mute și să trăiască aici.

Poate de aceea comuna Aiton, cu toate avantajele sale, n-a devenit un rai al dezvoltatorilor imobiliari. Până acum.

Comuna Aiton este compusă din satele Aiton și Rediu și are o populație de aproape 1.100 de locuitori.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.