Proiect extrem de ambițios: reducerea producției materialelor plastice cu 60% până în 2040!

Autor  admin   în       7 luni în urmã     512 Vizualizări.  

Compania de Apă „Someș” SA, operator regional de apă aflat autoritatea Consiliului Județean Cluj, marchează luni, 22 aprilie 2024, alături de comunitatea internațională, „Ziua Mondială a Pământului”.
Tema din acest an, „Planetă vs. Plastic”, propune un angajament ferm față de mediu, respectiv de a reduce cu până la 60% producția tuturor materialelor plastice până în anul 2040, dar și un obiectiv pe termen lung extrem de îndrăzneț: construirea unui viitor fără plastic!
Compania de Apă „Someș”, cu sprijinul Consiliului Județean Cluj și a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Someș-Tisa, a derulat și derulează campanii de protecție a surselor de apă brută, folosită pentru potabilizare și protecția întregului areal geografic din bazinele de captare a apei brute împotriva poluării cu PET-uri și alte deșeuri de plastic. Scopul acestor programe de conștientizare publică este acela de a atrage atenția asupra efectelor nocive ale poluării surselor de apă, inclusiv prin deșeurile de plastic, care dăunează vieții acvatice, umane și mediului.
Concret, prin intermediul proiectelor și programelor de investiții din fonduri publice și europene derulate în ultimii 25 de ani, și a căror valoare se cifrează la cca. 670 milioane de euro, Compania de Apă „Someș” s-a angajat să reducă impactul asupra mediului și să promoveze utilizarea durabilă a resurselor de apă prin:
✅ reducerea pierderilor și a consumului de energie;
✅ promovarea utilizării eficiente a apei;
✅ programe educaționale specifice.
➡ De asemenea, au fost prioritizate investițiile în infrastructura verde precum:
✅ producerea de energie regenerabilă prin microhidrocentrale;
✅ producerea de energie electrică și termică din ♻️ biogazul rezultat din procesul de epurare;
✅ reducerea emisiilor de carbon și îmbunătățirea sustenabilității operaționale a Companiei în urma instalării de panouri fotovoltaice.
Compania de Apă „Someș” și Consiliul Județean Cluj reafirmă angajamentul de a acționa în interesul comunității județului Cluj și a mediului înconjurător, prin construirea unui viitor sustenabil, în parteneriat cu toți cetățenii care doresc să se alăture eforturilor de conservare a resurselor naturale și de protejare a planetei pentru generațiile viitoare”, au transmis, pe Facebook, reprezentanții CJ Cluj.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.