Proiect descentralizat. Clujul și-a asumat implementarea centurii metropolitane

Primarul Clujului, Emil Boc, a anunțat astăzi că municipalitatea a primit acordul Ministerului Transporturilor și al CNAIR pentru implementarea la nivel local a proiectului centurii metropolitane.
Este un proiect pentru care primarul s-a bătut foarte mult, inclusiv prin aducerea la Cluj a mai multor membri ai comisiei de transporturi din Parlamentul european. Dacă este o investiție pentru care Emil Boc să aibă merite majore, centura e aceea.
“Am primit acordul Ministerului Transporturilor și al Companiei de drumuri și poduri, CNAIR, pentru a descentraliza implementarea proiectului centurii metropolitane. Partea de implementare ni se va acorda nouă, prin asociere cu comunele Florești, Baciu și Apahida. Decizia de asociere este necesară pentru ca în ședința de la Ministerul Tramsporturilor de luna aceasta să avem aceste hotărâri adoptate”, a spus Boc, în deschiderea ședinței de Consiliu local.
Acesta a mulțumit oamenilor din Primărie, ministrului Grindeanu, căruia i-a urat La mulți ani pentru ziua sa, mai multor parlamentari, Radu Moisin, de la PNL, Csoma Botond, de la UDMR, și Viorel Băltărețu, de la USR, dar și consilierilor locali.
998
de milioane de euro este valoarea etapei I de construire a centurii metropolitane, între nodurile 5 și 18, adică din Florești, Muzeul Apei, până la conexiunea cu centura Apahida – Vâlcele.
Ce se va întâmpla în Florești. Centura va fi conectată la spitalul regional de urgență, dar va exista un drum de legătură care va cuprinde trei tuneluri spre Baciu. Mai mult, legătura Cluj-Napoca – SRU, pe DN1, va fi lărgită de la patru la șase benzi, cu adăugarea la ampriza actuală a două benzi de bus (dar și pentru pompieri, ambulanță) și a unei piste de biciclete de trei metri lățime. Și stați, nu s-a terminat: în proiect există și un drum Mănăștur – SRU, prin spatele Vivo!.
100
de kilometri de drumuri va avea noua centură: 42 de kilometri de centură, 32 de kilometri de drumuri de legătură, 26 de kilometri de bretele. La asta se adaugă 35 de kilometri de piste de biciclete.
Iată unde vor fi nodurile centurii: nodul 6 – la Cora, legat cu un pasaj suprateran de nodul 7 – Grigore Alexandrescu, nodul 8 – Edgar Quinet, nodul 9 – Frunzișului, legătură pe fonduri europene cu sensul giratoriu recent dat în folosință, nodul 10 – Calea Turzii, care se lărgește, nodul 11 – strada Mihai Românu, nodul 12 – strada Măceșului (Bună Ziua), nodul 13 – Borhanci, acces la spitalul pediatric monobloc, nodul 14 – Sopor, nodul 15 – Calea Someșeni – Selgros, nodul 16 – strada Traian Vuia, nodul 17 – Bulevardul Muncii, se lărgește de la două la patru benzi, nodul 18 – centura Vâlcele – Apahida.