Produsele bio – sănătate și gust. Oameni speciali care fac, în Ardeal, agricultură ecologică
Gustul copilăriei. Dincolo de felul în care analizează fiecare beneficiile agriculturii ecologice, în acest punct se pun cu toții de acord… Fructele și legumele bio au gustul acela care ne amintește de vacanțele la bunici și de curtea lor din spatele casei.
Produsele bio sunt gustoase, dar și sănătoase. Pe lângă asta, agricultura ecologică are și alte beneficii, de exemplu:
- protejarea mediului, pentru că nu utilizează pesticide și îngrășăminte chimice
- îmbunătățirea calității solului
- reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră
- sprijinirea economiei locale.
Nu e de mirare că cercetători europeni în agricultură au fondat un consorțiu menit să sprijine și să promoveze cele mai bune modele în domeniu. Consorțiul poartă numele Food Levers, iar cel mai estic partener este Universitatea de științe agricole și medicină veterinară din Cluj-Napoca. Datorită acestui proiect am avut privilegiul să cunoaștem mai mulți români extraordinari, devotați cauzei agriculturii ecologice.
Viorel Tămaș conduce ferma Colina Farms, de la Vultureni, județul Cluj, și abia face față numărului mare de abonați. Alina Nedeluș, de la Bio Culture, Căpușu, județul Cluj, a intrat cu roșiile sale în marile lanțuri de magazine. Daniel și Tincuța Cismaș, de la Ferma Țopa, lângă Sighișoara, județul Mureș, și-au creat un brand foarte apreciat, „Bunătăți de la Tincuța”.
Cel care care a selectat aceste ferme în programul Food Levers este Adrian Gliga, cercetător la USAMV.
FoodLevers și-a propus creșterea gradului de conștientizare și stimularea schimbării, respectiv răspândirea cunoștințelor între fermieri cu privire la practicile inovatoare și durabile de producție a alimentelor organice. Cu cât mai multe ferme ecologice, cu atât mai puține probleme de sănătate pentru oameni și planetă.
Consorțiul a pornit la drum în decembrie 2020, iar anul acesta trage concluziile. USAMV Cluj-Napoca se află în compania unor universități din Germania, Italia, Finlanda, Polonia, Marea Britanie și Belgia.
Proiectul a fost susținut de un grant al Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare Română, CCCDI – UEFISCDI, număr proiect ERANET-COREORGANIC&SUSFOOD-FOODLEVERS, în cadrul PNCDI III.
Pentru mai multe detalii puteți vizita pagina web a proiectului, foodlevers.org.