Produsele bio – sănătate și gust. Oameni speciali care fac, în Ardeal, agricultură ecologică

Autor  admin   în       1 year în urmã     2378 Vizualizări.  

Gustul copilăriei. Dincolo de felul în care analizează fiecare beneficiile agriculturii ecologice, în acest punct se pun cu toții de acord… Fructele și legumele bio au gustul acela care ne amintește de vacanțele la bunici și de curtea lor din spatele casei.

Produsele bio sunt gustoase, dar și sănătoase. Pe lângă asta, agricultura ecologică are și alte beneficii, de exemplu:

  • protejarea mediului, pentru că nu utilizează pesticide și îngrășăminte chimice
  • îmbunătățirea calității solului
  • reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră
  • sprijinirea economiei locale.

Nu e de mirare că cercetători europeni în agricultură au fondat un consorțiu menit să sprijine și să promoveze cele mai bune modele în domeniu. Consorțiul poartă numele Food Levers, iar cel mai estic partener este Universitatea de științe agricole și medicină veterinară din Cluj-Napoca. Datorită acestui proiect am avut privilegiul să cunoaștem mai mulți români extraordinari, devotați cauzei agriculturii ecologice.

Viorel Tămaș conduce ferma Colina Farms, de la Vultureni, județul Cluj, și abia face față numărului mare de abonați. Alina Nedeluș, de la Bio Culture, Căpușu, județul Cluj, a intrat cu roșiile sale în marile lanțuri de magazine. Daniel și Tincuța Cismaș, de la Ferma Țopa, lângă Sighișoara, județul Mureș, și-au creat un brand foarte apreciat, „Bunătăți de la Tincuța”.

Cel care care a selectat aceste ferme în programul Food Levers este Adrian Gliga, cercetător la USAMV.

FoodLevers și-a propus creșterea gradului de conștientizare și stimularea schimbării, respectiv răspândirea cunoștințelor între fermieri cu privire la practicile inovatoare și durabile de producție a alimentelor organice. Cu cât mai multe ferme ecologice, cu atât mai puține probleme de sănătate pentru oameni și planetă. 

Consorțiul a pornit la drum în decembrie 2020, iar anul acesta trage concluziile. USAMV Cluj-Napoca se află în compania unor universități din Germania, Italia, Finlanda, Polonia, Marea Britanie și Belgia.

Proiectul a fost susținut de un grant al Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare Română, CCCDI – UEFISCDI, număr proiect ERANET-COREORGANIC&SUSFOOD-FOODLEVERS, în cadrul PNCDI III.

Pentru mai multe detalii puteți vizita pagina web a proiectului, foodlevers.org.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.