Procesul electoral de la USAMV Cluj este contestat: acuzații de viciere a rezultatului; 413 studenți nu s-au regăsit pe liste. Decizia este la ministrul Educației, Ligia Deca
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj este în centrul unui nou scandal. Procesul electoral prin care s-a desemnat rectorul a fost contestat. Documentul semnat de mai mulți profesori a ajuns la Senatul USAMV, care trebuie să decidă dacă păstrează sau revocă decizia de validare, dar și la ministrul Educației, Ligia Deca. Ministrul nu a validat încă rezultatul alegerilor de la Cluj. Mai mult, zilele trecute a invalidat alegerile de la Universitatea din Galați, chiar dacă alesul este fostul ministru al Cercetării din Guvernul Grindeanu, Lucian Georgescu.
Contestația indică faptul că alegerile de la începutul anului 2024 ar fi fost VICIATE. Ne puteam gândi că unii nu știu să piardă, respectiv că alții se țin de scaun. Dacă alegerile au fost într-adevăr viciate, atunci lucrurile se văd într-o altă lumină.
”În procesul de alegere a celor 38 de reprezentanți ai studenților, 413 studenți cu drept de vot au fost excluși de pe listele electorale. Această excludere substanțială a afectat negativ integritatea procesului electoral, viciind în mod fundamental alegerile pentru funcția de Prefect al studenților, membru în Consiliile Facultăților și membru în Senatul universitar (denumiți în continuare reprezentanți ai studenților în structurile universitare de conducere). În urma acestor iregularități, mandatul celor 38 de reprezentanți ai studenților este considerat nul. Această nulitate derivă din vicierile procedurale evidente și din privarea unui număr semnificativ de studenți de dreptul lor fundamental la vot, compromițând astfel reprezentativitatea și legitimitatea acestor reprezentanți. Indiferent de intenție sau eroare, omiterea a 413 studenți eligibili de pe listele de vot constituie o încălcare gravă a reglementărilor, în special a dispozițiilor articolului 105 din Regulamentul electoral. Această încălcare subminează principiile de bază ale unui proces electoral corect și echitabil. Constatarea vicierii votului și a rezultatului alegerilor – desemnarea celor 38 de reprezentanți – atrage după sine nelegalitatea și invalidarea întregii proceduri electorale”, se arată în document.
31
de voturi i-au separat, în procesul electoral, pe Cornel Cătoi de contracandidatul său, Leon Muntean.
Un alt argument este acela că rectorul ales, Cornel Cătoi, se află la al treilea mandat. Iar Legea Educației permite doar două. Există unele interpretări juridice care ar indica faptul că legea resetează mandatele, iar altele care spun că acest lucru nu este posibil și că normativul schimbă doar durata mandatelor, de la patru la cinci ani. Juriștii zic așa: și mandatele președinților României și-au modifcat durata, dar asta nu a resetat nimic, iar Ion Iliescu nu a mai candidat încă o dată. :)) În acest moment, este contestată atât validarea lui Cornel Cătoi drept candidat, cât și alegerea sa ca rector.
Înaintea alegerilor, conferențiarul Radu Constantinescu oferea o declarație interesantă: „Avem un rector care a reînviat feudalismul universitar și care a instaurat un climat de frică și dezinformare la nivel de artă!”.
Contestația este semnată de profesorii universitari Leon Muntean, Adrian Oros, Vasile Florian, Liviu Bogdan, de conferențiarii universitari Radu Constantinescu și Daniel Cocan, respectiv de șeful de lucrări Lucian Cuibus.