Procesul care caricaturizează Primăria Turda. O fi a familiei Matei, pe persoană fizică?

Un proces judecat la Tribunalul Turda caricaturizează imaginea Primăriei Turda. Instituția pare că nu mai are rolul de a reprezenta interesele turdenilor, ci doar pe acela de a servi interesele unei familii. Concret, în sentința 263/2020 dată de judecătorul Florin Beniamin Unguraş se arată că Poliția Locală din cadrul Primăriei a emis sancțiuni către o entitate care nu a dorit să se asocieze într-o afacere cu fiul primarului. Iar entitatea despre care vorbim este ditamai Baroul Cluj, cu peste 1.500 de avocați înscriși.
Soluția instanței: Admite plângerea contravenţională formulată de petentul Baroul Cluj, CUI 4288020, cu sediul în Cluj Napoca, str. Pavel Roşca, nr. 8, ap. 15, jud. Cluj, în contradictoriu cu intimatul Serviciul Public Poliţia Locală Turda, cu sediul în Turda, Piaţa Romană, nr. 39, jud. Cluj, CIF 18694290, împotriva procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei seria PCJX nr. 213069/20.08.2019.
În motivarea sentinței se arată că Baroul Cluj, care deține un teren în Turda, nu a dorit să se asocieze cu Ionuț Matei, fiul primarului Cristian Matei. Ca urmare, Baroul a fost amenințat de Matei junior cu sancțiuni din partea Primăriei. Iar acestea chiar au venit.
Iată un fragment din motivarea sentinței:
“Baroul Cluj deține în proprietate pe teritoriul municipiului Turda, începînd cu data de 21 aprilie 1954, un teren intravilan, în suprafață de 1069 mp., situat pe strada Axente Sever, nr. 19. Terenul fost dobândit în proprietate prin lege, iar asupra acestuia au fost realizate locuințe sociale care au fost utilizate conform hotărârilor Baroului Cluj, de către persoane defavorizate din municipiul Turda, până în cursul anului 2017.
La începutul anului 2018, după ce locuințele sociale au fost evacuate, terenul Baroului Cluj a fost identificat ca fiind un teren cu potențial ridicat pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar, de către fiul primarului municipiului Turda, numitul Ionuț Bogdan Matei. Pentru a determina Baroul Cluj să pună la dispoziție terenul în vederea realizării proiectului imobiliar vizat, în cursul anului 2018 a început o ofensivă asiduă asupra Baroului Cluj, prin care, pe de o parte, Primăria municipiului Turda soma Baroul să realizeze lucrări de împrejmuire și îngrijire a terenului, iar pe de altă parte, fiul primarului municipiului Turda, în calitate de asociat al unor societăți comerciale, propunea Baroului Cluj, diferite parteneriate și forme de asociere, pentru dezvoltarea în comun a unui proiect imobiliar. Astfel, în cursul anului 2018, Baroului Cluj i-a fost propusă realizarea unei asocieri cu societatea MIB VISION S.R.L., administrată de numitul Ionuț Bogdan Matei, fiul primarului Municipiului Turda, prin care asupra terenului societatea să construiască două imobile — clădiri de birouri și spații comerciale. Baroul Cluj a analizat oferta făcută de către societatea coordonată de fiul primarului și a declinat-o deoarece a apreciat că nu este avantajoasă.
Imediat după refuzul de realizare a asocierii propuse, administratorul societății MIB VISION SRL, a început să aducă Baroului o serie de amenințări referitoare la plângeri și sesizări pe care le va formula și respectiv cu privire la sancțiuni pe care Baroul le va primi din partea serviciilor din cadrul Primăriei municipiului Turda, condusă de tatăl său. În mod paradoxal, pe durata negocierilor purtate cu societatea controlată de fiul primarului, pe adresa Baroului Cluj au sosit mai multe somații prin care Primăria municipiului Turda pretindea să fie realizate lucrări de igienizare a terenului, fără să fie întocmit vreun proces verbal de constatare a contravenției și fără să fie aplicată vreo sancțiune. După sistarea negocierilor, Baroul Cluj a fost sancționat”.
Despre subiect a scris și InfoArieș.ro AICI.
FOTO: Ionuț Matei, în stânga, cel care controlează MIB Vision SRL.