Proces cu biserica. Acuzații grave: „Au intrat abuziv”. Reacție: „Avem semnat un act”
O familie din satul Căpușu Mic se luptă în instanță cu Parohia Reformată din localitate pentru un teren în suprafață de 400 de metri pătrați.
În fapt, Ana Petruța (72 de ani) și copiii ei îi acuză pe reprezentanții bisericii reformate că au intrat abuziv pe terenul proprietate personală unde au și săpat două morminte. La rândul lor, reprezentanții bisericii neagă acuzațiile și se prevalează de antecontractul semnat de soțui reclamantei.
Terenul dorit
Ana Petruța a explicat, pentru Media9, că totul s-ar fi petrecut în decembrie 2019, când soțul ei, Liviu Petruța, ar fi încheiat de mână un antecontract de vânzare-cumpărare cu reprezentanții Parohiei Reformate Căpușu Mic pentru un teren de 400 de metri pătrați, situat lângă cimitirul bisericii reformate din localitate. Suma negociată: 2.000 de lei.
„Urma să ne întâlnim la notar, dar între timp soțul meu a murit la sfârșitul anului 2019, iar eu am fost operată câteva luni mai târziu. Ei (reprezentanții Parohiei Reformate Căpușu Mic – n.r.) au ocupat abuziv terenul. Au dat jos gardul și s-au făcut proprietari pe el fără să ne plătească nici amărâta aia de sumă și fără să facem acte la notar. Au și îngropat două persoane pe acest teren”, a declarat Ana Petruța.
A venit pandemia de COVID și reprezentanții parohiei n-au mai contactat-o pe Ana Petruța, deși ar fi promis că o vor face.
Între timp, Ana Petruța și copiii și-au dat seama că suma cerută de soțul, respectiv tatăl lor – chiar neplătită – e derizorie, din moment ce Parohia Reformată vinde o parcelă de 2 mp în cimitir cu 5.000 de lei. La liber, un metru pătrat în Căpușu Mic este aproximativ 15 euro.
În decembrie 2021, ei au intentat proces Parohiei Reformate Căpușu Mic, solicitând anularea antecontractului de vânzare – cumpărare semnat de Liviu Petruța care nici n-a fost plătit. În plus, ei au mai cerut ca reprezentanții bisericii reformate să evacueze și să predea terenul în surafață de 400 de metri pătrați așa cum a fost el inițial, fără morminte. În caz contrar, să plătească despăgubiri pe zi până la predarea terenului, cuantumul despăgubirilor fiind lăsat la latitudinea instanței de judecată.
DECLARAȚIE
„Ne-au zis: <O să venim, o să venim>. A trecut un an, a trecut și al doilea an și n-a venit nimeni. Și cu toate că suma era derizorie, nici pe asta n-au vrut s-o plătească. Eu am cerut în instanță să curețe și să elibereze terenul de oseminte și suma de 5.000 de lei/an despăgubiri morale de când au ocupat abuziv terenul până la data deciziei definitive”.
Ana Petruța, reclamantă în acest proces
DECLARAȚIE
„Nicăieri în lume nu există situația asta în care fără a cumpăra și fără a achita contavaloarea sumei datorate să te instalezi pe teren și să te faci stăpân”.
Bianca Petruța, fiica reclamantei
Media9 l-a contactat pe preotul paroh al bisericii reformate din Căpușu Mic pentru un punct de vedere. Acesta a fost foarte sec: „N-am intrat abuziv acolo. Acela a fost terenul nostru înainte de 1989. Mai multe nu vă pot spune. Luați legătura cu avocatul nostru”.
Ceea ce am și făcut. Avocatul parohiei este Sorin Mihai Militaru. Acesta a fost de acord că suma este derizorie, dar ar fi fost suma cerută de Liviu Petruța și acceptată de reprezentanții parohiei.
DECLARAȚIE
„Antecontractul prevedea un avans de o pătrime (adică 500 de lei din cei 2.000 – n.r.) și restul la data scadentă. Avansul a fost plătit defunctului, iar restul trebuie plătit la data scadentă. Instanța ne va spune cine are dreptate. Nu s-a ajuns la notar pentru că una din părți – reclamanta – n-a fost de acord cu suma din antecontract. Iar pentru a ajunge la notar, ambele părți trebuie să fie de acord”.
Sorin Mihai Militaru, avocatul Parohiei Reformate Căpușu Mic
Procesul se află pe rolul Judecătoriei Huedin.