Procedură pentru moartea cerebrală. Un clujean propune o nouă lege a transplantului

Autor  Ionel Lespuc   în       5 years în urmã     771 Vizualizări.  

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, va propune o nouă lege a transplantului, care va readuce „criteriile care au fost scoase în mod abuziv de către o mână pe care DIICOT trebuie să o determine și să intre în pușcărie mulți ani”.

Persoanele aflate în moarte cerebrală sunt principalii donatori de organe. „Dacă oamenii de bună credință întreabă ‘Dar determinarea morții cerebrale se face după criterii internaționale?’, eu le spun “dragii mei, din păcate, încă nu”. Nu avem criterii de declarare a morții cerebrale ca în țările civilizate, acesta este adevărul”, spune Emanuel Ungureanu. Deputatul lucrează la o lege care să clarifice modul în care se determină moartea cerebrală.

„Abia acum, în lege, reapar criteriile care au fost scoase în mod abuziv de către o mână pe care DIICOT trebuie să o determine și să intre în pușcărie mulți ani – a scos criteriile determinării. Trebuie să înțelegeți că noi în legislație nu am avut criteriile complete de determinare a morții cerebrale, așa cum găsim în ghidurile americane, în legea spaniolă. Este o bucată foarte importantă, care a fost scoasă și din Ordinul 1170/2014, dar și din Legea 95/2006. O mână invizibilă a vrut ca noi să nu avem reguli în această lume. Ori, acea mână invizibilă, eu vreau să o văd cu cătușe. Cine a umblat în această zonă… este o zonă delicată, sensibilă. O persoană care primește o șansă la transplant e conștientă că cineva a murit pentru asta sau cineva și-a dat o parte din corp. Această zonă nu poate fi murdărită cu tranzacții, cu golănii. Este o zonă a liniștii, a sensibilității”, a subliniat deputatul de Cluj, pentru HotNews. 

DECLARAȚIE

“Am încredere că medicii care determină moartea cerebrală au acces la ghiduri și o fac ca la carte. Dar în lege, criteriile nu sunt. Din acest motiv, în spitale, neurologii au refuzat uneori să semneze acele certificate care confirmau moartea cerebrală”.

Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.