Probleme cu proiectul trenului metropolitan. Parcări prea puține, documentații necorelate, o stație care nu s-ar justifica

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru proiectul „Tren metropolitan Gârbău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de Metrou și Tren Metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea și a studiilor conexe viitoarelor obiective de investiții”, a fost prezentat joi, în Comisia tehnică de urbanism de la Consiliul Județean Cluj. Și a primit aviz favorabil, deși au existat multe nemulțumiri.
Prezentarea a fost făcută de arh. urb. Cristina Cioacă, unul dintre proiectanții care au lucrat la acest PUZ. Potrivit memoriului de prezentare, documentaţia serveşte la stabilirea regulilor de ocupare a terenurilor, de servire edilitară şi a amenajărilor aferente acestora pe o suprafaţă totală de aproximativ 90 de hectare, suprafaţa care a generat studiul fiind de 16,3 ha. Aceasta este compusă din terenuri situate în judeţul Cluj: municipiul Cluj-Napoca, comuna Gârbău, comuna Baciu, comuna Apahida, comuna Jucu şi comuna Bonţida.
Conform documentației prezentate, pe întregul traseu sunt 23 de puncte de îmbarcare/debarcare călători (PID), adică stații, iar proiectantul s-a referit la 15 dintre ele. Pentru fiecare stație din cele 15, proiectantul a prezentat propunerile de parcaje și ce lucrări urmează să fie realizate (peroane noi, subtraversări etc).
După prezentarea proiectului și a planșelor, arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, s-a interesat dacă a fost făcut vreun studiu privind numărul de parcări destinate fiecărei stații, remarcând că unele au prea puține (de exemplu la Jucu, unde există și fabrica DeLonghi cu câteva mii de angajați, proiectantul a propus 22 de locuri de parcare, iar la Hoia, 60).
„Documentația nu este corelată cu ceea ce se întâmplă în teren. Trebuie să-i stimulăm pe cei care vor să ia trenul. În opinia mea, stația Apahida 2 nu se justifică. Cheltuielile de aici ar putea fi folosite în altă parte. Ar trebui să știm la fiecare stație ce populație deservește”, a transmis Claudiu Salanță. Acesta a mai spus că, din punctul său de vedere, probleme cu parcările sunt și la stațiile Câmpenești și Dezmir.
Proiectantul i-a răspuns că n-a fost făcut propriu-zis un studiu de acest fel și că numărul parcărilor l-a scos din ghidul trenului metropolitan.
„În ghidul trenului metropolitan sunt prevăzute minimum 20 de locuri de parcare la fiecare stație, dar acestea sunt neeligibile. Deci UAT-urile trebuie să asigure finanțarea acestor parcări”, a răspuns proiectantul.
La rândul său, Vlad Negru, membru în Comisia tehnică de urbanism, a remarcat că planșele din PUZ-ul prezentat nu se potrivesc cu realitatea. Acesta a dat ca exemplu proiectul Carbochim, la care lucrează și el, și care acum se află într-o stare avansată de emitere a actelor, inclusiv din punct de vedere juridic. „La Carbochim situația nu este aceeași cu cea de pe planșele pezentate de dumneavoastră”, a transmis Vlad Negru.
Arhitectul șef l-a completat și a adăugat că, la fel, situația din teren și cu cea de pe planșe nu concordă nici în cazul proiectul Sanex și proiectul de mobilitate Nord.
„În concluzie, eu vă solicit un aviz de la arhitectul șef al municipiului Cluj-Napoca (Daniel Pop – n.r.), că își asumă că proiectul este corelat cu celelalte proiecte. Mă refer la Sanex, la culoarul de mobilitate Nord și la Carbochim”, a mai spus arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță.
Alin Tișe, care conduce ședințele CTATU de la CJ Cluj, a propus un aviz favorabil, „pentru că nu vrem să vă stăm în drum”, cu condiția că va elibera acest aviz doar atunci când documentațiile solicitate vor fi prezentate forului administrativ județean.
DECLARAȚIE
„Pentru ca acest important proiect să poată merge mai departe, în sensul depunerii și obținerii finanțării europene, am decis să aprobăm, cu anumite modificări, documentația prezentată în comisie. Este necesar ca proiectul viitorului tren metropolitan să fie corelat cu toate proiectele de infrastructură publice și private aprobate deja pe traseul propus prin PUZ. Această nouă investiție este una extrem de importantă din perspectiva rezolvării problemei de mobilitate urbană pentru cei aproximativ 500 mii de clujeni care trăiesc și muncesc în Zona Metropolitană Cluj”.
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj și al Comisiei CTATU
Prin proiectul „Trenul Metropolitan Cluj” se urmărește conectarea municipiului Cluj-Napoca cu comunele limitrofe.
Potrivit municipalității clujene, lungimea întregului traseu este de 48,8 kilometri.
Trenul metropolitan ar urma să circule de la Bonțida la Gârbău și va avea 23 de stații – Bonțida – Răscruci – Jucu de Jos – Jucu – Câmpenești – Apahida 3 – Apahida 2 – Apahida 1 – Dezmir – Cluj-Napoca, aeroport – Cluj-Napoca Est – Cluj-Napoca, IRA – Cluj-Napoca, str. Fabricii de Zahăr – Cluj-Napoca, Piața 1 Mai – gara Cluj-Napoca – Cluj-Napoca, Tetarom – Cluj-Napoca, Hoia – Baciu – Suceag – Rădaia – Mera – Nădășel – Gârbău.
Pe acest traseu ar urma să circule 9 garnituri electrice, formate din câte 3 vagoane, la interval de 30 de minute. Capacitatea maximă a unui tren va fi 420 locuri, din care 310 pe scaune. Viteza de deplasare va atinge de 150km/h.
Valoarea totală a investiției este de 1.149.916.114,67 lei, inclusiv TVA (231.027.467,09 de euro). Durata de realizare a proiectului este de 48 de luni.