Priviți și învățați. Cum aduce Emil Boc în legalitate o construcție ilegală

Autor  Ionel Lespuc   în       5 years în urmã     3860 Vizualizări.  

Premisele sunt cât se poate de simple. O construcție care trebuia să fie demolată rămâne în picioare. În loc să respecte propriile decizii, Primăria s-a tot gândit cum să facă să le încalce. Și a găsit soluția, luni se dă votul final în Consiliul Local. Asta în condițiile în care a existat un proces CÂȘTIGAT de municipalitate! Beneficiarul este fostul prefect PDL de Suceava, Orest Onofrei, propus la un moment dat ministru în cabinetul Emil Boc. Știți când vă spune primarul că toată lumea este egală în fața legii, nu? 

Construcția este o casă de pe Calea Mănăștur. Din start a fost o păcăleală și vă arăt de ce. Soacra lui Onofrei este clujeancă și locuia la adresa Calea Mănăștur 50. Ideea familiei a fost să construiască o casă în partea din spate a curții, unde să se mute soacra. Apoi să demoleze imobilul vechi de la stradă și, în locul lui, să înalțe un frumos bloc. Numai că urbaniștii au considerat că blocul și casa nu pot coexista, din punctul de vedere al calității vieții. Nici pentru locatarii blocului, cu o casă în loc de curte, nici pentru cei ai casei, înconjurați din toate părțile de ziduri. Așa că investitorul-politician s-a obligat în scris ca, la final, să demoleze casa construită în fundul curții și să facă în locul ei un spațiu de joacă pentru copii. Aici e păcăleala, pentru că toată lumea știa că asta nu se va mai întâmpla.

Primăria a câștigat procesul, dar se manifestă ca și cum l-ar fi pierdut!

Când să recepționeze blocul, în 2015, Consiliul Local a fost gata-gata să închidă ochii. Un consilier local PSD de la acea vreme, Gabriel Oniga, a arătat însă că se comite o ilegalitate, iar oamenii lui Emil Boc s-au temut să mai ridice mâna. Onofrei a acționat Primăria în judecată și ia ghiciți: a pierdut! Chiar și așa, municipalitatea a găsit – după patru ani – modalitatea să aducă locuința soacrei în legalitate și să recepționeze blocul de la stradă, de parcă nu ar fi câștigat procesul.

Acum, că v-am spus povestea, iată hotărârea de pe masa consilierilor (AICI). Un plan urbanistic de detaliu pe 579 de metri pătrați pe care se realizează loc de joacă pentru copii (caraghios de mic, doar de ochii lumii), spațiu verde și cinci parcări. Este de fapt curtea blocului construit de Onofrei (acum membru PNL), în care – logic – se păstrează construcția existentă. Una care nu vede soarele niciodată.

 

Iată un dialog din Consiliul Local, din 2015:

Claudia Anastase, fost consilier local PSD: „În anul 2010 se eliberează autorizaţie de construire pentru o casă. Absolut impecabil, drept legal pentru toată lumea. În 2011, vine hotărârea 165 în Consiliul Local, care în conţinutul său, prin avizul conex, spune nici mai mult, nici mai puţin: pe parcelă există un corp de clădire pe partea dinspre Calea Mănăştur ce urmează a fi demolat în prima etapă, precum şi un corp P+M, în partea posterioară, care se impune a fi demolat ulterior ca o condiţie obligatorie în vederea luării în evidenţă a blocului, după finalizare. Această hotărâre pe care eu o menţionez viza PUD-ul blocul de lângă această casă. Asta înseamnă că în 2011 intervine urbanistic şi chiar prin vot în Consiliul Local o schimbare a percepţiei asupra zonei. Nu din punct de vedere al indicilor urbanistici, ci din perspectiva oportunităţii, a calităţii vieţii. În momentul 2011, când aţi obţinut hotărârea de Consiliu, dvs. v-aţi asumat demolarea primei clădiri, pentru ca pe locul ei să ridicaţi blocul, şi – condiţie obligatorie – demolarea celei de-a doua clădiri, pentru că altfel nu puteaţi recepţiona blocul. Aţi ales – am eu senzaţia – să terminaţi casa, pentru că în 2012 avem procesul verbal de recepţie a casei, periclitând blocul sau asumându-vă ca în ipoteza în care terminaţi blocul să trebuiască să dărâmaţi casa. Nu cred că îndepliniţi condiţiile din PUD pentru a recepţiona blocul decât prin demolarea acelei case. Sau puteţi rămâne cu casa, dar nu recepţionaţi blocul. Îmi place să prezentăm corect situaţia Consiliului Local. Dumneavoastră aţi construit pe baza unei autorizaţii de construire, dar veci pururi nu vă recepţionaţi blocul dacă nu demolaţi casa, conform hotărârii Consiliului Local din 2011 pe care am votat-o membrii din acel moment„.

Orest Onofrei: „Aveţi dreptate, dar eu ştiu bine că cine poate emite o hotărâre, poate s-o şi modifice, dacă sunt condiţii. De aceea eu m-am adresat Consiliului Local, nu instanţei”.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.