Primul președinte al USR Cluj: „Filiala este azi complet paralelă cu ceea ce am construit noi și cu ce așteptări avea publicul”. Ce spune despre Elena Lasconi
Elek Levente este primul președinte al filialei USR Cluj și fost președinte interimar al partidului la nivel național, după demisia lui Nicușor Dan. A ajuns acolo pentru că era vicepreședintele ales cu cele mai multe voturi. Săptămâna aceasta, Elek a avut o postare pe Facebook cu un reach foarte mare: vorbea despre faptul că organizația clujeană împlinește opt ani. Pe de altă parte, arăta că spiritul din 2024 este foarte îndepărtat de cel original.
USR Cluj – 8 ani: Meritocrația a fost înlocuită cu „metoda autobuzul”, transparența cu „politica pumnului în gură”
Media9 i-a propus lui Elek un interviu că cărțile pe masă și pe față despre USR-ul de astăzi și despre ce a rămas din filiala înființată acum opt ani. „Nu am curajul să spun votați cu USR pentru ceea ce se întâmplă astăzi”, este una dintre cele mai dure declarații ale lui Elek, la fel și cea despre Elena Lasconi: „Nu cred că va reuși să readucă partidul acolo unde ar trebui”.
Ionel Lespuc (I.L.): Elek Levente, ai avut o postare foarte critică la împlinirea a 8 ani de USR. Ce te-a determinat să faci această postare?
Elek Levente (E.L.): În primul rând, orice aniversare merită evidențiată. USR este, pentru mine, ca un copil, am investit mult suflet în acest partid, la fel ca mulți alți colegi. Am sacrificat timp și resurse pentru ca această speranță să prindă viață. Acum simt o frustrare când văd ce s-a întâmplat cu USR Cluj. Azi nu mai este deloc ceea ce am construit noi și ceea ce aștepta publicul din Cluj.
I.L.: Cine sunt oamenii care au construit USR Cluj?
E.L.: Primul care a venit alături de mine în grupul de inițiativă a fost actorul Bob Rădulescu. Cu Bob am început proiectul USR, dar imediat s-au alăturat mulți oameni de bine. Mi-ar lua mult timp să amintesc numele lor și nu aș vrea să omit pe cineva. Dar nimeni din vechea echipă nu mai este activ în actualul USR. Din păcate, unii au fost excluși, alții marginalizați, iar alții s-au retras din dezamăgire văzând ce se întâmplă. Eu, de exemplu, sunt membru suspendat pentru că mi-am permis să nu fiu de acord cu anumite practici, inclusiv faptul că parlamentarii folosesc banii din suma forfetară în interes propriu sau pentru competiții electorale interne. Am fost vocal pe acest subiect, iar asta m-a costat suspendarea.
I.L.: Cei din partid spun despre tine că ești „Gigi Contra,” că ești împotriva tuturor. De ce crezi că se întâmplă asta?
E.L.: Ce altceva ar putea să spună din moment ce eu punctez un subiect foarte sensibil pentru ei? Dacă acești bani n-ar fi folosiți în scopuri personale, n-ar mai putea „cumpăra” voturi. Sunt oameni care vin doar când trebuie să voteze și fac ce li se spune. Este o mașină de vot, iar acești membri sunt plătiți.
I.L.: Cine îi plătește?
E.L.: Parlamentarii și cei care au interese personale. Am auzit și din alte surse că unii cotizează cu sume mari, dar acest lucru nu poate fi verificat direct. Ce pot spune cu certitudine este că au refuzat să justifice cheltuielile din sumele forfetare, iar când am început să insist, la doi parlamentari aceste cheltuieli au scăzut brusc cu 300%.
I.L.: Sugerezi că „starostele” este Ciprian Rus?
E.L.: Nu vreau să dau nume. Discuția noastră nu trebuie să devină un atac la persoană, dar cred că toată lumea știe cine trage sforile și cine beneficiază.
I.L.: Pe vremea ta, existau astfel de practici? Cum a apărut fenomenul „autobuz” în USR?
E.L.: La început, nu. În 2018, când am candidat pentru al doilea mandat de președinte al filialei județene, am observat pentru prima dată acest fenomen. Parlamentarii au încercat să formeze un „autobuz” împotriva mea, dar nu au reușit atunci, pentru că mulți membri încă gândeau independent. Odată ce am plecat la București, autobuzul a devenit o realitate, iar lipsa mea de la Cluj a permis formarea unor centre de putere.
I.L.: Cum a influențat fuziunea cu PLUS această situație?
E.L.: Problema nu este fuziunea în sine, ci modul în care a fost făcută. Am negociat timp de doi ani cu echipa lui Dacian Cioloș și niciodată nu s-a discutat despre fuziune, doar despre o alianță electorală. Din păcate, în 2019, înainte de alegeri, discuția despre fuziune a apărut brusc, și asta a dus la actualele probleme interne.
I.L.: Unde este USR acum față de USR-ul promis inițial?
E.L.: USR Cluj este complet paralel cu ceea ce am construit noi și cu ce așteptări avea publicul. La început, ne-am dorit să facem politică altfel, dar acum USR a ajuns să fie ca orice alt partid – cu liste făcute din pix și oameni promovați pe criterii de prietenie. Nu are nicio legătură cu idealurile noastre inițiale.
I.L.: Cum ți se pare Elena Lasconi, noua speranță a partidului pentru prezidențiale?
E.L.: Elena Lasconi este un personaj care atrage o anumită parte a publicului, dar nu cred că are spiritul USR-ist din 2016. Nu sunt fanul ei și nu cred că va reuși să readucă partidul acolo unde ar trebui.
I.L.: Ce sfat ai da cuiva care vrea să voteze în 2024?
E.L.: Este o întrebare foarte dificilă. Sincer, nu aș avea curajul să spun „votați cu USR,” cel puțin nu cu USR Cluj. Poate există filiale unde lucrurile se întâmplă altfel, dar la Cluj, partidul a pierdut mult din susținerea publicului și a mișcărilor civice. Mă deranjează că un bazin important de votanți, cum era Clujul, nu mai susține USR.
I.L.: Care sunt ambițiile tale politice acum?
E.L.: N-am avut niciodată ambiții politice personale. Mi-a plăcut mișcarea și am vrut să ajut, dar acum nu mai am nicio ambiție politică. Mi s-a propus să revin în activitate, dar nu mă interesează. Nu vreau să mă lupt cu cei care vor funcții fără să merite, în loc să mă concentrez pe problemele reale.
I.L.: Tu crezi că Oana Murariu conduce USR Cluj?
E.L.: Nu cred. Ea este doar un pion, suficient de maleabil. Nu ea conduce de fapt partidul.
I.L.: Crezi că vei fi exclus din partid?
E.L.: Nu m-ar surprinde dacă ieșirile mele publice vor duce la excludere. Dar nu mă tem, pentru că numele meu va rămâne mereu legat de USR Cluj. Sunt membru fondator și nu pot fi dat afară din amintirea oamenilor.