Primul centru regional de colectare a ambalajelor de băuturi s-a deschis în județul Cluj

Autor  admin   în       11 luni în urmã     2083 Vizualizări.  

RetuRO, administratorul Sistemului Garanţie-Returnare (SGR) din România, a inaugurat luni primul centru regional de colectare a ambalajelor de băuturi în Bonţida, judeţul Cluj. Acesta se întinde pe o suprafaţă de 4.700 de metri pătraţi şi este situat în Parcul Industrial Olympian.

Centrul din Bonţida este prima unitate care va asigura colectarea ambalajelor de băuturi, însă până la finalul anului viitor, susţine Gemma Webb, CEO şi preşedinte al directoratului RetuRO, potrivit zf.ro, vor fi deschise în total 17 astfel de unităţi la nivel naţional.

Acesta va fi operaţional din data de 30 noiembrie 2023, odată cu lansarea oficială a Sistemului Garanţie-Returnare. Unitatea din Bonţida are în prezent patru linii de colectare, urmând ca din februarie 2024 să funcţioneze la capacitate maximă, cu opt linii.

În noul centru vor lucra în total, atunci când el va opera la capacitate maximă, 64 de angajaţi, potrivit reprezentanţilor RetuRO.

Sistemul Garanţie-Returnare este un proiect de economie circulară prin care românii vor plăti o garanţie de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate uşor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.

După golirea ambalajului, clientul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi. În schimbul ambalajului gol, clientul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal şi chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locaţie.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.