Primarul din Florești explică de ce conducta magistrală s-a spart pentru a cincea oară. Ce soluții propune
Primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, a explicat, joi, în cadrul unei intervenții telefonice de ce se tot sparge conducta magistrală care se află pe sub drumul național (DN1). Este pentru a cincea oară când magistrala crapă. Pivariu a declarat că administrația locală caută soluții.
Magistrala este în administrarea Companiei de Apă Someș, drumul național este gestionat de CNAIR, Floreștiul se alege doar cu nemulțumirea oamenilor.
A crăpat de cinci ori
„Este pentru a cincea oară când are loc această avarie. E o conductă foarte veche. Acolo s-a lucrat la 6-7 metri adâncime. Am avut o întâlnire cu directorul Companiei de Apă pentru a vedea exact care sunt problemele, cum putem noi ajuta și ceea ce vor ei să facă, pentru că de fiecare dată când a apărut o avarie, a fost un deranj maxim pe drumul național. Și nu numai pe drumul național, pentru că aglomerația s-a resimțit în toată comuna și în comunele învecinate. Intervenția a fost îngreunată de faptul că s-a lucrat la 6-7 metri adâncime. S-a surpat pământul pentru că acea groapă era foarte adâncă. Lucrările au fost mult mai ample decât se așteptau cei de la Compania de Apă pentru a remedia conducta. Traficul, spre ghinionul nostru, chiar în primele zile de școală, s-a desfășurat pe o singură bandă”, a declarat Bogdan Pivariu la Ziua live.
Primarul din Florești a mai spus că administrația locală a intensificat controalele la persoanele care au apa pluvială legată la conducta de apă menajeră și apa menajeră la pluvială.
Pivariu: „Exista riscul producerii unor inundații foarte mari”
„De asemenea, suntem în discuții cu specialiștii pentru a prelua cât mai mult din apele pluviale; pentru e prelua presiunea de pe rețelele de pluviale. Conducta despre care discutăm este o magistrală care adună tot ceea ce înseamnă Gilău, Florești, Săvădisla, totul din amonte. Practic, dacă ploaia ne-ar fi prins cu conducta nefuncțională, cum era ea în avarie, exista riscul producerii unor inundații foarte mari. Poate chiar tragedii. Mă bucur că au reușit să închidă conducta cu 15 – 20 de minute de începerea acelei ploi extraordinar de mari, care a cuprins nu doar Floreștiul, ci întreaga zonă și a pus presiune pe canalizările pluviale. Noi avem un proiect de dublare a acestei magistrale, care merge pe o altă zonă, în partea de sud, ca să colectăm cât mai mult. Din păcate, axele de finanțare de pe fonduri europene nu ne permit să le accesăm. Dar suntem foarte atenți ca împreună cu Compania de Apă să găsim surse de finanțare și să rezolvăm problema asta a canalizării”, a mai spus edilul-șef al comunei Florești.
Bogdan Pivariu a fost întrebat dacă există vreun orizont de timp pentru realizarea celei de-a doua magistrale.
„Aici sunt discuții cu toate instituțiile implicate. Drumul național este gestionat de CNAIR și e cel mai circulat drum din România. Avem nevoie de avizul lor și este foarte complicat să-l obținem. Dar eu sper că până în vara viitoare, sau într-o vară, după cum obținem și sursa de finanțare, să putem executa lucrările. Este foarte important să găsim o soluție pentru finanțare și să executăm un alt canal paralel pentru a putea lucra în condiții bune și a nu crea disconfort când ne apucăm să săpăm la drumul național. Suntem în discuții cu toți factorii decidenți pentru a rezolva această problemă”, a mai spus Bogdan Pivariu.
Conform primarului din Florești, investiția pentru realizarea noii conducte ar fi de peste 60 de milioane de lei (circa 12 milioane de euro).
Foto: cluj24.ro