Primării delăsătoare, firme semi-competente. Întârzierile continuă în proiectul de cadastrare sistematică

Autor  admin   în       2 luni în urmã  

Proiectul major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, care prevede înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor într-un sistem informatic integrat de cadastru și carte funciară, se implementează în ritm lent, astfel că se înregistrează depășiri ale termenelor asumate și aplicări de penalități pentru întârzieri.

Cauza principală ține de primăriile de comune, care nu își îndeplinesc obligațiile prevăzute de lege privind realizarea unor campanii de promovare eficiente, deplasarea împreună cu cetățenii și societățile de topografie la măsurarea terenurilor, precum și realizarea corecțiilor în etapa de afișare a documentației.

De altfel, în Finanțarea XI privind realizarea de planuri parcelare în intervalul 2024-2026, deși erau 48 de UAT eligibile în județul Cluj, doar 5 primării au semnat contracte de finanțare cu oficiul teritorial, care însă au fost reziliate deoarece nu au fost încheiate și contracte de prestări servicii cu topografii.

La ineficiența administrațiilor locale se adaugă dezinteresul societăților de topografie, care nu trimit angajați cu experiență în prima etapă (campania) și în cea de-a doua etapă a proiectului (măsurătorile), rezultând probleme în coroborarea datelor din teren cu cele din titlurile de proprietate.

Erorile din titlurile de proprietate privind înscrierea unor titulari ai dreptului de proprietate/posesie, tarlaua, vecinii constituie premise pentru propagarea în cascadă a greșelilor acumulate în procesul de punere în posesie, realizat într-un mod defectuos de comisiile locale de fond funciar timp de peste 30 de ani.

Chiar dacă oficiile de cadastru și publicitate imobiliară au realizat mai multe ședințe cu părțile implicate în activitatea de cadastrare pentru a încerca remedierea problemelor punctuale identificate, dezinteresul firmelor de topografie și al administrațiilor locale persistă. Astfel, deși la OCPI Cluj au fost organizate mai multe întâlniri la care au participat reprezentanți ai ANCPI și ai unor prestatori privind recepționarea livrabilelor depuse în cadrul celor 17 contracte (din totalul de 25) semnate cu tot atâtea primării clujene, membrii comisiilor de evaluare apreciază calitatea documentațiilor ca fiind una îndoielnică (unele livrabile sunt redepuse fără efectuarea corecțiilor indicate de funcționari).

În anul 2024, reprezentanții ANCPI și ai oficiului clujean au participat la câteva întâlniri organizate de UAT Iclod privind nemulțumirile cetățenilor față de modul în care s-a realizat cadastrarea sistematică la nivel de unitate administrativ-teritorială (UAT) încă din anul 2020. Păcat că nu a fost prezent niciun reprezentant al Prefecturii județului Cluj, respectiv al comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, care să constate consecințele negative ale punerii în posesie care nu respectă prevederile legale.

O situație aparte o constituie UAT Mărgău, unde, în intervalul 25.11.2024-23.01.2025, se desfășoară etapa de afișare a documentației, iar mulți cetățeni sunt nevoiți să stea cu noaptea în cap la coadă pentru a solicita corectarea erorilor identificate, întrucât au mai rămas doar două zile în care prestatorul (BLACK LIGHT SRL Timișoara) are obligația de a efectua corecția în mod gratuit.

La capitolul consecințe negative ale ritmului slab de implementare a proiectului major, poate fi menționată afectarea procesului de expropriere a culoarului aferent proiectului privind realizarea Drumului Expres dintre Baia Mare și Câmpia Turzii, situație întâlnită și la proiectul pentru realizarea centurii metropolitane a municipiului Cluj-Napoca – ambele obiective investiționale fiind prevăzute să acceseze fonduri europene.

Situația nu stă mai bine nici în județele limitrofe. Astfel, pe fondul deficitului de personal de la nivelul OCPI Bihor, există o încărcătură ridicată care generează întârzieri în rezolvarea lucrărilor și soluționarea contestațiilor depuse cu privire la documentațiile întocmite în cadrul cadastrării sistematice.

În condițiile în care OCPI Bihor gestionează 17 contracte în lucru încheiate pentru cadastrarea sistematică, numărul contestațiilor este unul foarte mare, fiind depuse circa 16.000, care trebuie soluționate. La OCPI Bihor sunt angajați doar 11 inspectori, dintre care 4-5 sunt angrenați cu sarcini pe linie de cadastru sporadic, doar restul putând lucra pe cadastrarea sistematică. Teoretic, oficiul ar fi trebuit să delege un inspector care să fie prezent în comună pe toată perioada în care se pot formula contestații (60 de zile), însă practic este imposibil să formezi comisii pentru toate UAT care ies din contestații, fiind înregistrate situații în care au ieșit simultan din perioadă un număr de trei UAT. Singura soluție practică este o conlucrare cât mai eficientă între inspectorii de la sediul instituției și reprezentantul firmei, prezent la sediul UAT respectiv, mai ales că nu pot fi inițiate demersuri de noi angajări din cauza prevederilor OUG nr. 107/2024 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare.

Până în prezent au ieșit din perioada de contestație UAT Balc, Holod, Căpâlna, Tămășeu și Ciumeghiu. Pentru UAT Săcădat s-a finalizat soluționarea contestațiilor, iar pentru UAT Bratca și Budureasa au fost predate pentru verificare către OCPI Bihor.

Pe de altă parte, la nivelul județului Sălaj, nici după 3 ani nu a fost finalizat vreun contract de prestări servicii de înregistrare sistematică, din cele 21 semnate de către ANCPI cu UAT, pentru intabularea gratuită a imobilelor. Cele mai multe, adică 13, au fost atribuite unei singure firme, cu mari probleme în respectarea termenelor și în elaborarea corectă a documentațiilor cadastrale.

Cel mai bun exemplu este la UAT Hida, unde exista un termen final de predare a documentațiilor prin iulie 2024 (după ce a fost prelungit un an), contract care a trebuit din nou prelungit atât din cauza numeroaselor erori ale prestatorului autorizat, cât și din cauza refuzului primarului de a se implica în identificarea de soluții.

Oare cum se simt cetățenii din comuna Hida când află că în alte comune unde lucrările au început cu un an mai târziu sunt aproape gata? Spre exemplu, la comuna Ip deja au fost publicate documentele tehnice ale cadastrului, iar cetățenii vor beneficia în curând de cărți funciare gratuite la terenurile din proprietate. Poate primăria UAT Hida nu dorește o evidență clară și corectă a proprietăților.

O problemă semnalată pe suprafața întregului județ Sălaj, care ține cu precădere de UAT, este lipsa planurilor cadastrale și a schițelor de punere în posesie aferente imobilelor/terenurilor pentru care au fost emise titluri de proprietate. Instituția Prefectului Județului Sălaj s-a implicat și a realizat ședințe cu reprezentanții părților contractuale, în speranța că acestea vor înțelege mai bine beneficiile intabulării terenurilor, dar se pare că efectele asupra prestatorilor și a unora dintre primării sunt reduse.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.