Primăria vrea să instaleze încă un rând de senzori în oraș
Primăria vrea să instaleze senzori care să indice nivelul de poluare din aer și apă. Deocamdată a lansat o licitație pentru studii care să indice felul în care să fie amplasați acești senzori.
Licitația “Servicii de realizare studii de cercetare și analize-tematice: Studiu privind implementarea unui sistem de senzori care să ducă la creșterea informării şi conștientizării populației municipiului Cluj-Napoca asupra stării factorilor de mediu, aer și apă, necesare pentru proiectul „Creșterea transparentei decizionale si simplificarea procedurilor administrative pentru cetateni-ANTO-CIIC” a fost postată săptămâna aceasta pe platforma de achiziții publice, potrivit licitatia.ro.
Valoarea estimată a achiziției este de 75.000 lei, fără TVA, iar durata de execuție stabilită este de șase luni. Ofertele se pot depune până în 20 mai.
Dacă vrea Primăria, se poate. Media9 scria (AICI), cu zece luni în urmă, că un grup de ONG-uri (Observatorul Român de Sănătate, Clujul Sustenabil, Romanian United Fund, Fundația Comunitară Cluj, Caravana cu Medici, Cluj School of Public Health, Declic și Ecopolis) a instalat la Cluj mai mulți senzori pentru determinarea calității aerului și că municipalitatea a băgat bețe în roatele ong-iste.
“Am dorit să instalăm 25 de senzori și am cerut sprijin de la Primărie. Inițial ne-au promis ajutor, apoi – după ce am cumpărat senzorii din donații – s-a făcut liniște”, spunea Ștefan Voinea, de la Observatorul Român de Sănătate. Așa că, în lipsa sprijinului Primăriei, senzorii au fost “adoptați” de persoane private.
Senzorii arată că, la Cluj, concentrația de dioxid de azot, NO2, este mare, ceea ce afectează persoanele cu boli respiratorii și cardiovasculare. Zilnic se înregistrează valori crescute în ceea ce privește particulele în suspensie PM 2,5 și PM 10. Traficul auto, centralele de apartament sau construcțiile sunt cei mai importanți poluatori ai aerului. Puteți să vedeți ce indică senzorii instalați în cartierele Clujului pe purpleair.com.
Astăzi, bunăoară, o zi liniștită de sâmbătă, valorile sunt peste 50, ceea ce înseamnă doar satisfăcător. Bulinele sunt galbene, dar când devin roșii ar trebui să rămâneți în case.
În oraș există și puncte de măsurare a aerului administrate de Agenția Națională de Protecția Mediului, însă unele au senzori defecți.