Primăria se opune ca un restaurant să funcționeze pe locul unui alt restaurant. “Este refuz nejustificat de a soluționa o cerere”

Consiliul local a votat împotriva plângerii prealabile depuse de Maria Rusu, administratorul unui restautant clujean. Femeia cerea, pe scurt, obținerea acordului de funcționare din partea Primăriei pe locul unde un alt restaurant avusese acord de funcționare.
Maria Rusu este proprietara societății Hora RM&Catering s.r.l., care operează restaurantul Hora. Aceasta și-a deschis un punct de lucru pe strada Moise Nicoară nr. 1, însă nu primește acordul de funcționare din partea Primăriei. Motivul este acela să planul urbanistic general (PUG) interzice activitățile de alimentație publică în acea unitate teritorială de referință (UTR). Mai simplu, în acea zonă.
20
de ani sunt de când, la adresa Moise Nicoară nr. 1, funcționează restaurante. Noul PUG a intrat în vigoare în 2014.
Ce permite PUG? Funcțiuni administrative, de cultură, de învățământ și cercetare; locuințe de serviciu, clădiri de cazare, adică hoteluri, cămine, internate. Dar nu și restaurante. Peste drum este Engels Bistro, bine merci. Mai mult, chiar acolo unde se află Hora a mai funcționat un restaurant, care avea acordul de funcționare primit din partea Primăriei.
Hora RM&Catering s-a înființat în 2012 și are 14 angajați. Cifra de afaceri pe 2021 a fost de 1,8 milioane de lei, iar profitul, de 545.883 de lei. Maria Rusu este unic acționar și administrator al companiei, potrivit termene.ro.
„Restaurantul HORA este situat la mai puţin de 1km de centrul Clujului, pe str. Moise Nicoară nr. 1 (cartierul Andrei Mureşanu, lângă parcul “Engels”). Restaurantul are o capacitate de 60 de locuri în interior şi 36 de locuri pe terasă. Clienţii iubitori de preparate culinare tradiţionale româneşti, precum şi cei atraşi de preparatele din bucătăria internaţională, vor găsi aici “bucate” pregătite din cele mai bune şi proaspete ingrediente, completate de servicii ireproşabile menite să atingă standardele celor mai pretenţioşi clienţi”, este prezentarea localului, pe website.
În plângerea prealabilă, patroana spune așa: “A nu admite funcțiunea de alimentație publică pentru acest UTR ar duce la imposibilitatea obținerii vreodată de către subscrisa societate a acordului de funcționare de la Primărie, ceea ce ar duce evident la închiderea restaurantului, la concedierea personalului, la pierderea încasărilor la bugetul de stat generate de activitatea firmei”. Pentru ultimul aspect există și o precizare cantitativă: 220.000 de lei pe an.
Plângerea prealabilă este un pas obligatoriu pentru persoanele fizice sau juridice care doresc să dea Primăria în judecată, pe motive legatie de urbanism, cum este acesta. Compania ar urma să aibă calitatea de persoană vătămată, pe motiv de “refuz nejustificat de a soluționa o cerere”.
Primăria a explicat în informarea către consilierii locali că, e adevărat, încă dinainte de 1989, la adresa menționată a existat o unitate comercială, dar că o unitate de alimentație publică nu este compatibilă cu zona. “O eventuală modificare a reglementărilor de construire în zonă poate fi luată în considerare la viitoarea revizuire a reglementărilor urbanistice prin actualizarea PUG în integralitate”, se arată în informare.
Așa că, da, urmează proces.