Primăria refuză din start un proiect care ar ajuta un cartier neglijat al Clujului. Le-ar oferi oamenilor o școală nouă, o clinică și un loc pentru relaxare
Am scris în urmă cu trei luni despre un proiect din partea de est a Clujului, care nu a trecut nici măcar faza de aviz de oportunitate la Primărie. Judecat sumar: „Mulțumim, nu”. Și este surprinzător. Pentru că acest proiect privat din zona Băilor Someșeni ar rezolva unele dintre problemele nerezolvate de administrație în toți anii aceștia. Așa cum se vede din articolul de mai jos, care nu e publicitar, acolo se dorește construirea unei școli cu cămin – câte școli are Someșeniul astăzi? (Traian Dârjan este o unitate de educație arhiplină și segregată) , a unei clinici – și câte unități medicale sunt acum acolo?, a unui centru balnear – unde avem în Cluj așa ceva?
Sigur, în planul urbanistic general se prevede acolo o zonă cu caracter tematic, dar lucrurile pot fi negociate. Caracter tematic, dar și școală, și spital, dacă ți se oferă pe tavă. Cel puțin așa vede lucrurile un observator cu bun simț.
Proiectul este propus de compania Băile Someșeni SPA s.r.l., parte din grupul de firme Campeador. Proiectul de față nu se suprapune peste spațiul istoric al Băilor Someșeni, deținut de alți proprietari. Cu toate acestea, creează un centru balnear și să posibilitatea conectării cu vechile băi, când și acolo va exista intenția de punere în valoare.
7,1
hectare măsoară zona pe care ar urma să se dezvolte proiectul.
Randările și planșa cu dotări ne arată modul în care a fost gândit acest proiect. Hub educațional (școală, cămin, teren de sport), centru balner cu un bazin, hotel, centru medical și parking.
Clădirile propuse nu sunt foarte înalte; maximum patru etaje apar pe planșă. Se dorește o arhitectură futuristă, cu forme inedite și multă sticlă.
Parcela are spații verzi foarte multe, luciu de apă, străzi, alei și piste de biciclete. Spațiile verzi măsoară peste 2,6 hectare, 35% din total, iar zonele carosabile și pietonale au 2,5 hectare în PUZ. Amprenta la sol a clădirilor va fi de 2,1 hectare, 29% din total.
7
accese rutiere au fost create pentru acest proiect. Cel mai important, care ar urma să fie lărgit, este strada Băile Someșeni. Se va putea intra însă și de pe străzile Banatului și Aiudului.
În chiar centrul parcelei există un cămin MApN, iar una dintre provocări va fi integrarea acestui imobil în conceptul general.