Primăria negociază să mute o benzinărie, ca să facă parc. Va dispărea și drumul spre ea

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã  

Primăria clujeană este în negocieri cu MOL pentru a rezilia contractul de concesiune pentru stația de carburanți de pe strada Almașului, din Mănăștur. Sunt mai multe variante pe masă, ultima fiind cea a exproprierii. Cum s-a putut în Zorilor și la Expo Transilvania, se va putea și aici. Tot de dragul unui parc, de data aceasta pentru parcul Primăverii. Evident, MOL trage de timp, însă zarurile sunt pe cale să fie aruncate, întrucât municipalitatea a dat deja ordinul de începere a lucrărilor pentru această investiție.

Odată cu demolarea benzinăriei, se va elimina și legătura auto a străzii Almașului cu bulevardul Primăverii.

Proiectul vizează reamenajarea zonei verzi, extinderea ei, dar și reorganizarea străzilor Ion Meșter, Emil Cioran și Almașului. Executantul este Asocierea S.C. Garden Center Grup S.R.L. (lider) și S.C. Ro-verde Landscaping S.R.L.

23,8

milioane de lei, fără TVA, este valoarea proiectului, din care 700.000 fără TVA servicii de proiectare și 23.104.502,51 fără TVA valoarea aferentă execuției lucrărilor.

Zona din cartierul Mănăștur unde se intervine are o suprafață de 34.183 mp, împărțită astfel:

  • suprafața verde – 18.660 mp
  • zona adiacentă parcului, între spațiul verde și clădirile de locuit – 8075 mp
  • tronson strada Ion Meșter, tronson strada Emil Cioran – 7448 mp

Proiectul a fost dezbătut și în Centrul de inovare și imaginație civică, în baza unei propuneri de mobilare venite de la arhitecții Vlad Sebastian Rusu și Octav Olănescu.

În parc sunt prevăzuți pentru plantare peste 370 arbori, 32 arbuști, 7.000 exemplare plante perene palustre și acvatice, 13.000 specii ornamentale perene pentru pajiști și peste 25.000 plante perene de vegetație joasă și tapisantă, iar străzile adiacente devin spații publice pentru utilizarea comună de către toate categoriile de utilizatori.

“Parcul Primăverii devine un spațiu verde de calitate pentru locuitorii cartierului și o legătură între punctele de interes din Mănăștur. Se păstrează funcțiunea de bază a parcului, aceea de grădină publică. Mobilierul urban se înlocuiește cu unul modern, iluminatul public se modernizează cu tehnologie LED și există prevăzute stații de încărcare pentru autoturisme, biciclete și trotinete electrice”, a anunțat Primăria.

Descrierea investiției:

  • reorganizarea aleilor și accesului în parc, pentru a facilita accesibilitate sporită tuturor categoriilor de utilizatori
  • stabilirea și reorganizarea unor zone funcționale precise: locuri de joacă, locuri pentru practicarea exercițiilor fizice și activități sportive etc. La aceste funcțiuni existente se adaugă un amfiteatru în aer liber, o grădină pluvială și două pajiști urbane pentru recreere.
  • evidențierea vegetației existente și plantarea de noi arbori
  • dotarea parcului cu mobilier urban modern
  • amenajarea iluminatului public și arhitectural cu tehnologie LED, dotarea spațiului public cu stații de încărcare pentru vehicule electrice (mașini, biciclete, trotinete)
  • sistem subteran de colectare a deșeurilor și sistem ecologic integrat cu rigole naturale

Străzile Ion Meșter și Emil Cioran:

  • transformarea străzilor în suprafețe de tip shared space
  • reorganizarea locurilor de parcare auto și dotarea unor locuri de parcare cu stații de încărcare pentru vehicule electrice
  • plantarea de aliniamente de arbori, cu includerea arborilor existenți
  • refacerea iluminatului stradal și arhitectural și dotarea străzilor cu mobilier urban modern

Prima etapă este cea a proiectării, după care se va trece efectiv la execuție.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.