Primăria le-a permis trei etaje în Zorilor, specialistul crede că era nevoie de patru. “Păcat de zonă, păcat de momentul pierdut”
Clujenilor nu le place că se construiește și nu e clar de unde vine aversiunea lor. Am mai scris aici, orașele care nu se dezvoltă au de suferit; iar Clujul se dezvoltă, deși nu în ritmul în care ar putea. Urbaniștii spun că este nevoie de o îndesire a locuirii, acolo unde există condițiile necesare; mai spun și că rarefierea prin periferii nu este deloc benefică funcționării orașului.
Aceasta fiind introducerea, ajungem la o postare pe Facebook a arhitectului-șef al județului, Claudiu Salanță. El este considerat, la nivel național, unul dintre cei mai valoroși specialiști din administrația publică locală.
Salanță a comentat proiectul companiei Aviva House din Zorilor. După multe discuții, firma lui Pascu Ciortea a primit avizul favorabil pentru un bloc cu două și trei etaje. Ei bine, arhitectul-șef al județului crede că ar fi trebuit aprobate patru și regândită, modernizată, întreaga zonă. Inițial, blocul chiar așa fusese propus (foto sus).
“Păcat de zonă! De la intersecția străzilor Zorilor și Curcubeului cu str. Sighișoarei era necesar un PUZ (plan urbanistic zonal n.r.) de restructurare și înlocuit întreg fondul construit existent. Se preta fără probleme un regim de înălțime P+4, cu acces din străzile Curcubeului și Zorilor. Se rezolva și problema trotuarului din zonă. Păcat de momentul pierdut! Clujul e prea scump ca să-și permită luxul de a nu fructifica la maxim terenurile din zonele cu infrastructură și dotări”, a transmis Salanță.
Este un proiect împotriva căruia vecinii s-au aliat, cum se întâmplă în multe locuri din Cluj, iar Primăria a fost de acord să reducă nivelul de înălțime. De la patru la trei. Până la urmă, s-a ajuns la un aviz favorabil.
Blocul se va ridica pe o parcelă delimitată de străzile Zorilor, Gheorghe Dima și Curcubeului.
22
de apartamente dorește să construiască Aviva House în Zorilor; practic li s-au tăiat trei apartamente. Ar urma să existe și 28 de locuri de parcare.
Pe o parcelă de 1.384 de metri pătrați ar urma să se edifice un bloc cu subsol, parter și trei etaje, pe colț, dar va exista și un corp cu două etaje. Cum spuneam, inițial se propuseseră patru etaje pe colț.
Suprafața construită (amprenta la sol) propusă este de 692 de metri pătrați, iar suprafața desfășuratăva fi de 2.525 de metri pătrați.