Primăria face teren de antrenament pentru „U” și încă o sală de sport. Va avea și sală de evenimente; oare va organiza nunți? :)

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     1582 Vizualizări.  

În 2022, Primăria a aprobat studiul de fezabilitate, iar Consiliul Local a votat favorabil indicatorii tehnico-economici pentru viitorul parc Est, care se va întinde pe o suprafață de 54 de hectare. Temporar, acesta va deveni cel mai mare parc al Clujului, urmând probabil să fie detronat de cel din Borhanci. În 2023, să sperăm, urmează să pornească la drum lucrările.

În cadrul acestei investiții a fost strecurată și o bază sportivă, care va conține un teren de fotbal de antrenament pentru „U”, trei terenuri de basche și șase terenuri de tenis și un teren de fotbal. Va exista un pavilion cu o sală de sport de nivel competițional, gândită la o capacitate a tribunei de 96 persoane, dar și o sală de evenimente care poate găzdui 359 persoane. O sindrofie nu prea mare. Ce ziceți, intră Primăria pe piața organizării de nunți și botezuri?

Dincolo de glumă, trebuie reținute cele mai importante scopuri ale proiectului:

  • Amenajarea biotopului zonă umedă, a zonelor sale de acces și de protecție – 188.127 mp; – Amenajarea culoarului văii Becaș, între strada Sopor și Calea Someșeni – 108.416 mp;
  • Amenajarea lacului 3, a zonelor sale de acces și de protecție – 86.815 mp;
  • Amenajarea zonei de grădină publică urbană a parcului – 157.092 mp.

Proiectul presupune amenajarea de noi spații de relaxare, a 7 zone de sport în total și a 13 locuri de joacă pentru copii, amplasarea de mobilier urban, rastele pentru 610 biciclete/trotinete, telescoape pentru observarea păsărilor, 18 stații pentru încărcarea mașinilor electrice, modernizarea iluminatului public ș.a..

Pentru păstrarea unui nivel cât mai redus de impact antropic, vor fi stabilite trasee de vizitare în interiorul zonei de protecție a habitatului natural, accesul fiind restricționat sezonier.

Biodiversitatea se află în centrul conceptului propus pentru amenajarea viitorul Parc Est. Potrivit viziunii propuse de proiectanți, miza proiectului este de a permite naturii să continue să se dezvolte în limitele actuale și în același timp să creeze noi zone de expansiune a biodiversității. Bogăția peisajului văii Becașului este păstrată, cu renaturalizarea zonelor adiacente prin sisteme de îndiguire și meandrare naturală, pentru a constitui un coridor verde cu o faună și floră distinctă. Intervențiile propuse sunt minimale.

În viitorul parc vor fi plantați un număr de 5.295 de arbori noi. Arborii maturi vor fi păstrați, iar exemplarele considerate remarcabile vor fi valorificate prin includerea lor în trasee tematice și educative.

Pentru încurajarea utilizării mijloacelor de transport alternative la mașină, pe malul drept al râului Becaș – pe toată lungimea adiacentă Parcului Est – și în zonele de acces în parc se vor amenaja piste pentru biciclete, precum și infrastructură pentru circulația pietonală (14,83 km alei pietonale și piste).

În ceea ce privește accesul în Parcul Est din Calea Someșeni, acesta va fi reconfigurat astfel – amenajare stație transport în comun, bandă suplimentară, piste de biciclete, trotuar – și se va realiza o parcare publică cu 38 locuri. În zona de acces adiacentă străzii General Nicolae Dăscălescu se va realiza o parcare cu 83 locuri, precum și o zonă pietonală amplă.

Să nu uităm, în Parcul Est a fost propus inițial un aquapark, dar societatea civilă s-a opus, mai ales pentru a se putea păstra biodiversitatea din acest colț verde al Clujului.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.