Primăria e complice încă o dată. Tarcea se întreabă cum s-au branșat casele neautorizate, dar uite ce îl obliga legea

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     1499 Vizualizări.  

Într-o emisiune recentă la radio, viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, s-a întrebat, oarecum retoric, cum au fost branșate la utilități casele neautorizate. Era parte a unui răspuns mai vast pe care Tarcea îl oferea arhitectului Șerban Țigănaș, după ce acesta afirmase că Primăria este complice la construcțiile ilegale.

Dacă studiem legea, ne dăm seama că, încă o dată, Primăria este vinovată. Și că viceprimarul s-a autoacuzat.

Se lasă cu cazuri penale? Tarcea: „Cum au fost branșate la curent, la apă, casele fără autorizație?”

Pe scurt, furnizarea de utilități către locuințele neautorizate constituie contravenție. Pe de altă parte, dacă se falsifică documente, devine caz penal. Iar legea spune că Primăria ARE OBLIGAȚIA să amendeze furnizorii de utilități care îi branșează pe cetățenii cu case ilegale.

Iată fragmente din legea 50/1991 – Legea construcțiilor:

Art. 26. – (1) Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii, să fie considerate infracţiuni:

a) executarea sau desfiinţarea, totală ori parţială, fără autorizaţie a lucrărilor prevăzute la art. 3, cu excepţia celor menţionate la lit. b), c), e) şi g), de către investitor şi executant;

b) executarea sau desfiinţarea, cu nerespectarea prevederilor autorizaţiei, a lucrărilor prevăzute la art. 3 alin. (1), cu excepţia celor prevăzute la lit. b), c), e) şi g) şi la art. 11 alin. (7) lit. e), precum şi continuarea executării lucrărilor autorizate fără solicitarea unei noi autorizaţii de construire în situaţiile prevăzute la art. 7 alin. (15), de către investitor şi executant;

c) aprobarea furnizării de utilităţi urbane, ca urmare a executării de lucrări de branşamente şi racorduri la reţele pentru construcţii noi neautorizate;

(2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1), săvârşite de persoanele fizice sau juridice, se sancţionează cu amendă după cum urmează:

– de la 1.000 lei la 100.000 lei, cele prevăzute la lit. a);

– de la 3.000 lei la 10.000 lei, cele prevăzute la lit. f);

– de 10.000 lei, cele prevăzute la lit. c) şi o);

– de la 5.000 lei la 20.000 lei, cele prevăzute la lit. b), d),

Sancţiunea amenzii pentru faptele prevăzute la alin. (1) lit. h) şi i) se aplică

funcţionarilor publici responsabili de verificarea documentaţiilor care stau la baza emiterii certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire sau de desfiinţare, precum şi semnatarilor, potrivit atribuţiilor stabilite conform legii.

(6) În condiţiile prezentei legi nu se aplică sancţiunea avertisment.

Art. 27. – (1) Preşedinţii consiliilor judeţene, primarii şi organele de control din cadrul autorităţilor administraţiei publice locale şi judeţene au obligaţia să urmărească respectarea disciplinei în domeniul autorizării executării lucrărilor în construcţii în cadrul unităţilor lor administrativ-teritoriale şi, în funcţie de încălcarea prevederilor legale, să aplice sancţiuni sau să se adreseze instanţelor judecătoreşti şi organelor de urmărire penală, după caz.

Să socotim: dacă Primăria ar amenda contravențional Electrica, bunăoară, cu 10.000 de lei pentru fiecare dintre casele construite ilegal alimentate cu energie electrică, ce sumă ar strânge la buget? Și apoi Electrica ar mai furniza ea energie ilegaliștilor?

Domnii Boc și Tarcea vorbesc mereu despre respectarea legii, respectiv de faptul că ar putea fi acuzați de abuz în serviciu dacă nu se supun prevederilor legale. Păi uite, o lege care nu se respectă întocmai, la Cluj-Napoca: legea construcțiilor.

FOTO: IMAGINE GENERICĂ

About