Primăria dă 283.000 de euro pe casa Doinei Cornea
Casa memorială Doina Cornea prinde ușor viață. Săptămâna viitoare, consilierii locali au pe masă propunerea de cumpărare a casei în care a locuit celebra disidentă anti-comunistă.
Casa se află pe strada Doina Cornea nr. 16, fostă Alba Iulia. Sunt 349 de metri pătrați de curte, iar casa avea 105 metri pătrați.
Proprietatea a fost scoasă la vânzare de moștenitori, iar Primăria și-a exprimat dreptul de preemțiune, așa cum intenționează să facă și cu clădirea Continental.
Pentru evaluare, Primăria a angajat societatea SC Neoconsult Valuation SRL. Așa s-a ajuns la prețul de 283.000 de euro.
Fiul Doinei Cornea, Leontin Iuhas, primește jumătate. Cealaltă jumătate se împarte la trei și merge către membrii familiei Combes, urmașii fiicei disidentei, Ariadna, care a murit în 2016.
Doina Cornea a decedat în 2018, la vârsta de 88 de ani, și a fost una dintre cele mai vehemente opozante ale puterii comuniste din România. Între 1982 și 1989 a difuzat 31 de texte și proteste prin radio „Europa Liberă”. În 1983 a fost destituită de la universitate și supusă unor anchete, interogatorii, bătăi, amenințări. Împreună cu fiul ei, Leontin Horațiu Iuhas, a răspândit 160 de manifeste de solidaritate cu muncitorii din Brașov, răsculați în 15 noiembrie 1987, ambii fiind arestați pentru 5 săptămâni.
În septembrie 1988, printr-o scrisoare deschisă adresată papei Ioan Paul al II-lea, scrisoare difuzată de Radio Europa Liberă, a solicitat împreună cu alți cinci intelectuali clujeni scoaterea Bisericii Române Unite cu Roma din ilegalitate.
A fost urmărită permanent de Securitate până la 21 Decembrie 1989. A participat la Revoluția de la Cluj, dar s-a opus și lui Ion Iliescu, respectiv celor care au preluat puterea alături de el.