Primăria Cluj: Vorbele de la noi, faptele de la alții + 300 de posibile paturi pentru refugiați

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     2344 Vizualizări.  

Primăria clujeană ne arată, din nou, că nu știe să reacționeze în situații de criză. Să ne amintim că, la startul pandemiei, municipalitatea a decis să transforme Sala Polivalentă într-un spital de campanie (până la urmă, rămas neutilizat) abia la presiunea opiniei publice. Acum, odată cu războiul din Ucraina, oamenii simpli au reacționat mult mai repede și mai bine decât Primăria, organizându-se independent și oferind din puținul lor. 

Ce nu poate face Primăria pot voluntarii

Întrebat vineri dacă Primăria vine în ajutorul refugiaților, Emil Boc a spus: “Avem un plan pentru situații de urgență care se poate adapta la diverse situații. Aici suntem sub comandă centrală, care se ia de Ministerul de Interne, cu prefecturile și primăriile. Dacă se apasă butonul, știm ce avem de făcut. Lucrăm să actualizăm acest plan de la începutul săptămânii. Repet, nu se iau decizii individuale, se iau instituțional”. Un mesaj alb, care înseamnă, de fapt, “vorbele de la noi, faptele de la alții”.

După circa 28 de ore, Boc a transmis un mesaj pe Facebook; a realizat că pierde capital politic dacă stă deoparte. “Primăria este pregătită, la cerere, să aloce resurse financiare pentru sprijinirea autorităților locale din Ucraina în vederea gestionării situației de război din Ucraina”. Spre deosebire de Cluj-Napoca, primăriile din Florești, Gilău șamd au trecut rapid la colectarea de ajutoare, fără să existe o „cerere”.

Primarul Clujului a spus și că va iniția o dezbatere cu societatea civilă. “Primarul Boc a anunțat ieri că azi se va întâlni cu “reprezentanții societății civile” cărora, desigur, “îi mulțumește”. Ok, dar după aia ce-i cu mega secretomania în jurul acelei întâlniri? Unde se face? Când? Cu cine? Știu ei și știu ei mai bine?”, a venit deja o reacție de nemulțumire.

Ce ziceți să transformăm Sala Polivalentă în unitate de cazare temporară pentru refugiați? Cele 300 de paturi continuă să existe, sunt depozitate de ISU Cluj. Știm că urmează meciul cu Unicaja, dar criza umanitară bate orice eveniment sportiv. Media9 a luat legătura cu inspectoratul și a cerut informații.

“Nu am fost solicitați deocamdată în acest sens, de nici una dintre instituțiile implicate în gestionarea afluxului de emigranți. La granite au fost instalate tabere mobile din dotarea inspectoratelor județene pentru situații de urgență, care pot să găzduiască până la 200 de persoane. Am înțeles că deocamdată nu sunt ocupate locuri din taberele mobile, fiind utilizate până acum locurile de cazare gestionate de inspectoratele județene pentru emigrări. Materiale care sunt din dotarea centrului de suport medical de la sala polivalentă sunt păstrate în bune condiții în spațiile unității noastre, iar în funcție de solicitările primite vom analiza cum se vor putea utiliza cât mai bine pentru sprijinul persoanelor aflate în nevoie”, a fost răspunsul.

Sala Polivalentă este în subordinea Primăriei clujene.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.