Podul Nemților. Primăria face primul pas pentru construirea unui pod nou peste Someșul Mic

Autor  Ionel Lespuc   în       5 luni în urmã  

Primăria Cluj-Napoca a lansat o licitație pentru elaborarea studiilor de teren, expertizei tehnice și studiului de fezabilitate necesare construirii unei noi pasarele pietonale peste râul Someșul Mic, între strada George Barițiu și strada General Dragalina. 

Noua pasarelă va fi amplasată în locul unei structuri cunoscute pe vremuri sub denumirea „Podul Nemților”, care a fost un punct de trecere important în oraș, dar care, în timp, a dispărut din peisajul urban.

Conform anunțului de pe licitatia.ro, valoarea estimată a contractului pentru serviciile necesare studiilor preliminare este de 269.800 de lei.

Procedura de selecție este una de cumpărare directă, iar criteriul de atribuire este „prețul cel mai scăzut,” aplicabil doar ofertelor admisibile. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 12 noiembrie 2024, la ora 12:00, iar ofertele trebuie încărcate în catalogul electronic al SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice).

Primul pas al acestui proiect este realizarea documentației tehnice, care va evalua atât condițiile terenului și structurii existente, cât și soluțiile tehnice viabile pentru construirea pasarelei.

Podul Nemților a fost o structură istorică semnificativă în Cluj-Napoca, construită în anul 1735 pentru a facilita accesul garnizoanei imperiale austriece între Cetățuie și oraș. Acesta a fost primul pod suspendat și acoperit din oraș, o realizare tehnică remarcabilă pentru acea perioadă. 

Situat în zona actualei Case Tranzit, podul era destinat exclusiv uzului militar și era păzit permanent de soldați. De-a lungul timpului, a suferit distrugeri cauzate de inundații, fiind refăcut în anii 1801 și 1840. Din cauza uzurii și a pierderii rolului militar, podul a fost dezafectat la începutul secolului XX. 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.