S-a predat! Primăria cedează în fața intereselor imobiliare

Autor  Ionel Lespuc   în       5 years în urmã     1649 Vizualizări.  

V-ați făcut impresia că Primăria este un soi de mașină de escortă, nu? Automobilul acela care merge în față, cu girofarul pornit, și conduce orașul în siguranță spre un viitor mai bun. Ei bine, nu e chiar așa. Vă propun un caz concret, care ține de disciplina în construcții. Ne tot plângem de felul haotic în care se construiește; va fi și mai rău.

Municipalitatea a lansat o licitație care arată clar că a cedat în fața intereselor imobiliare. Oameni de afaceri care învârt milioane de euro bat din picioruș că doresc coeficient de utilizare a terenului (CUT) mai mare. De ce să ridice trei etaje, dacă ei au bani să facă 13? Alții doresc schimbarea încadrării unor terenuri. Poate au o bază sportivă și vor să tragă blocuri peste. De ce să nu fie lăsați?

Primăria a scos la licitație reactualizarea planului urbanistic general. Ofertele se pot depune până în 4 noiembrie. Costul estimat este de 2,5 milioane de lei, peste 500.000 de euro. Oferta financiară contează în procent de 40%, iar numărul experților implicați în proiect valorează 60% din decizia finală.

Planul Urbanistic General (PUG) este un proiect care face parte din programul de amenajare a teritoriului și de dezvoltare a localităților ce compun unitatea teritorial-administrativă de bază. Planurile Urbanistice Generale cuprind analiza, reglementările și regulamentul local de urbanism pentru întreg teritoriul administrativ al unității de baza (suprafețe din intravilan, cât și din extravilan). În același timp, PUG-ul stabilește norme generale, pe baza cărora se elaborează mai apoi în detaliu, la scară mai mică, PUZ-urile și apoi PUD-urile. Pe scurt, planul îți spune ce și dacă poți construi, chiar dacă ești deținător de teren.

Licitația apare la doar cinci ani de la intrarea în vigoare, cu drepturi depline, a actualului PUG. În fapt, el funcționează din 2012, însă un an și jumătate a rulat în paralel cu “legea junglei” din 1999. Acesta a și fost marele său defect, spun specialiștii. Faptul că a introdus brusc reguli, care nu au fost privite cu ochi buni nici de către dezvoltatori, nici de către administrație. Noul PUG ar trebui să intre în vigoare cel mai devreme în 2022, pentru ca actualul plan să își împlinească durata de viață de zece ani (există voci care spun că planul actual putea merge chiar 20 de ani). Este însă posibil ca municipalitatea să forțeze o schimbare mult mai rapidă, tocmai din cauza intereselor și presiunilor de care vă vorbeam.

Arhitecții sunt nemulțumiți și de opacitatea arătată de Primărie în demersurile sale. Licitația a fost lansată fără să existe o dezbatere publică privind tema de proiectare. Tema a fost realizată de arhitectul Horațiu Răcășan. „Nu a existat o dezbatere. Am fost întrebați într-un mail ce părere avem, dar nu așa se procedează”, a spus un arhitect.

Am solicitat o opinie de la arhitectul Adrian Borda, Planwerk, cel care a semnat PUG-ul actual al Clujului. Planwerk a realizat și PUG-ul Sibiului, Timișoarei sau Oradiei.

“Planul urbanistic general actual are o viziune contemporană, modernă. De altfel, mulți colegi îmi spun că avem unul dintre puținele orașe din țară cu un PUG serios. Sigur că există nemulțumiri, însă reglementări există în toată lumea civilizată. Nu ne sunt plăcute, pentru că ne dorim să facem ce vrem. Dacă suntem ținuți de o regulă, cu drepturi și obligații, e logic că ne simțim constrânși. Cred că reactualizarea PUG-ului nu trebuie să schimbe viziunea actualului plan. Sigur, există loc de mai bine, însă trebuie înțeles că am folosit baza topografică a orașului și datele de la Cadastru. Iar acestea au avut lipsuri când am elaborat noi planul și mai au și acum”, a spus Borda.

Am discutat și cu un arhitect neimplicat în PUG, Șerban Țigănaș, fostul președinte al Ordinului Arhitecților din România.

“Se va face transformare, o actualizare a PUG-ului actual, care are o serie întreagă de contradicții, lucruri care ar trebui îmbunătățite. Asta nu exclude interese și presiuni din zona imobiliară, ca în orice oraș. Problema este cum gestionezi aceste interese. Primăria a fost dată în judecată de multe ori de către dezvoltatorii nemulțumiți. Din varii motive, nu prea a reușit să câștige. A pierdut o grămadă de procese; și aici se poate specula despre cum apără municipalitatea interesul public. Contradicțiile din PUG nu sunt neapărat voluntare, pentru că nu există informații topografice suficiente. Sunt în evoluție datele de la Cadastru, dar suntem încă departe. Toată lumea spune că ar trebui să se treacă la digitalizare, spre e-governance, care e un deziderat, o direcție europeană. Datele influențează puternic urbanismul. De altfel, datele ar trebui incluse în tema de proiect pentru PUG, nu să își culeagă realizatorii singuri informațiile”, a afirmat Țigănaș. 

Prieteni, e simplu. Când vom avea noul PUG îl vom suprapune peste cel vechi. Și vom ști atunci exact cine a profitat de pe urma modificărilor. Doar că va fi degeaba.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.