Primăria, bună de plată, pe motiv de schimbări în PUG. Câți ar fi deschis procese, dacă ar fi știut!
Dacă știau că puteau câștiga procese cu Primăria, mulți clujeni ar fi dat-o, probabil, în judecată, pe motiv de modificări în planul urbanistic general. Că nu mai pot construi cât puteau sau deloc. O familie a făcut-o și, după mulți ani de procese, se va alege cu zeci de mii de euro în plus, pe card.
Concret, soții și-au cumpărat un teren în 2014, în zona unde acum există proiectului Parcului Est. În acel moment, terenul apărea drept construibil; după câteva luni, a intrat în vigoare noul plan urbanistic general, iar unitatea teritorială de referință și-a schimbat regimul. A devenit spațiu verde. Familia i-a angajat pe avocații de la SCA Irimie-Pop-Andrei și, după mulți ani de procese, a câștigat. Primăria este bună de plată, trebuie să achite 52.000 de euro. Conform calculelor avocaților, la sumă se adaugă o dobândă de peste 30.000 de euro, calculată din 2014.
“Instanța a constatat că schimbarea regimului urbanistic al unui teren din „construibil” în „spațiu verde” prin Planul Urbanistic General conferă dreptul proprietarului la despăgubiri și dobândă legală de la data adoptării acestuia (2014), indiferent de amploarea proiectului „Parcul Est” pentru comunitatea locală”, spun avocații Mădălina Andrei-Bunea, Grigore Pop și Dan Irimie.
“Admite apelul declarat de reclamanţii HDE şi HI împotriva sentinței civile nr. 205 din 18.04.2018 a Tribunalului Cluj, pronunţată în dosar nr.5560/117/2017 pe care o schimbă, în parte, în sensul că: Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţii HDE şi HI împotriva pârâţilor Municipiul Cluj Napoca prin Primar şi Consiliul Local al municipiului Cluj Napoca prin primar, şi, în consecinţă: Constată că prin HCL nr.493/22.12.2014 pentru aprobarea documentației „Actualizare Plan Urbanistic General al Municipiului Cluj Napoca”, reclamanţii au fost expropriaţi, în fapt, pentru cauză de utilitate publică pentru terenul situat în Cluj Napoca, str. , FN, înscris în CF nr. Cluj Napoca, având nr.cadastral , în suprafaţă de 1400 mp. Obligă în solidar pârâţii să plătească reclamanţilor suma de 52.276 Euro în echivalent în lei la data plăţii, plus dobânda legală începând cu 22.12.2014 până la plata integrală a despăgubirii. Obligă în solidar pârâţii să plătească reclamanţilor cheltuieli de judecată în toate fazele procesuale în cuantum de 26.735 lei, din care taxa judiciară de timbru 9785 lei, 11.000 lei onorarii experţi şi 5950 lei onorariu avocaţial. Menţine dispozițiile sentinței apelate cu privire la soluţia dată excepției de prematuritate. Cu drept de recurs în 30 de zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Cluj, sub sancțiunea nulităţii”, este soluția în acest caz.
Interesant este că soții care au învins Primăria în instanță urmează să primească și alți bani publici. Asta pentru că urmează să fie expropriați, în vederea construirii Parcului Est. Iar dacă suma propusă nu le va conveni, au de asemenea posibilitatea să acționeze municipalitatea în instanță, la fel cum au făcut-o a modificarea PUG.