Primăria, “bombardată de sesizări. Clădirea care “încalcă dreptul la liniște și intimitate”
Două proiecte importante au ieșit din faza de consultare publică: este vorba despre modernizarea Pieței Timotei Cipariu și despre noul cămin propus de Universitatea Babeș-Bolyai în Hașdeu.
Media9 a dorit să afle care sunt sugestiile clujenilor referitoare la cele două proiecte. Ce se întâmplă în Cipariu, unde ar urma să se construiască un parking subteran, peste care va exista o esplanadă, o zonă pietonală, nu interesează pe nimeni. Zero propuneri sau observații din partea publicului. Asta pentru că, probabil, toată lumea s-a concentrat pe cel de-al doilea proiect.
Noul Hașdeu. Cămin de 400 de locuri, spații pietonale, acces auto interzis, piste de biciclete
În ceea ce privește planul urbanistic zonal, a fost un prilej de a “bombarda” Primăria cu nemulțumiri și sugestii. Locuitorii din zonă nici nu vor să audă de construirea unui nou cămin.
“Primăria municipiului Cluj-Napoca, prin compartimentele de specialitate, analizează toate observațiile, propunerile, sesizările înregistrate pe tema unui proiect de hotărâre supus procedurii de consultare publică. Pe marginea proiectului Planul Urbanistic Zonal dezvoltare complex studențesc „Hașdeu”, str. B.P. Hașdeu nr. 11,23,25,45,53,69, au fost înregistrate, în perioada 31 decembrie 2020 – 14 ianuarie 2021, un număr de 95 de sugestii/observații/puncte de vedere. Precizăm faptul că o parte dintre acestea au fost formulate în numele mai multor persoane (au fost însoțite de tabele cu semnături în vederea susținerii punctului de vedere exprimat. Spre exemplu, una dintre sesizările/observațiile primite cu privire la acest proiect a fost însoțită de un tabel semnat de peste 1200 de persoane). În ceea ce privește conținutul observațiilor/sesizărilor primite, cele mai multe dintre acestea se poziționează împotriva construirii noului cămin aflat în vecinătatea bisericii din zonă. Spre exemplu, locuitorii din zona străzii Hașdeu nr. 37-43 argumentează faptul că noua construcție le “încalcă dreptul la liniște și intimitate”. De asemenea, în conținutul celor mai multe dintre observațiile/sesizările primite se propune necesitatea reluarii dezbaterii asupra acestui proiect în vederea «găsirii unei solutii alternative»”, a transmis Biroul mass-media al Primăriei.
2.546
de semnături a strâns, între timp, petiția care se opune proiectului.
“Se dorește construirea unui cămin de studenți și distrugerea spațiului verde din Campusul Hașdeu. Vă rugăm să ne sprijiniți prin luarea unei poziții civile, legale, decente, pentru a putea interveni în mod favorabil în cadrul acestui proiect de construire. Implicarea noastră civică rapidă ar putea conduce în mod favorabil la regândirea locației căminului în planul urbanistic zonal din Campusul Hașdeu”, arată inițiatorul.
Evident, a venit și riposta.
3.500
de semnături are petiția favorabilă construirii căminului, semnată de mulți dintre studenții UBB.
“Consiliul Studenților, alături de organizațiile studențești din Universitatea Babeș-Bolyai, vă solicită sprijinul în vederea desfășurării, conform termenelor stabilite, a proiectului de reamenajare a Campusului Hașdeu, care prevede construcția unui nou cămin și mansardarea căminelor 2-6.
Primăria are acum o misiune complicată: să se poziționeze fie de partea clujenilor care locuiesc în zona Hașdeu, fie de cea a studenților din alte orașe care vin la Cluj să studieze.
“Menționăm faptul că proiectul de hotărâre propus spre aprobarea Consiliului Local va include toate modificările/adăugirile relevante propuse, în condițiile legii”, este mesajul din finalul răspunsului primit de Media9 din partea Biroului mass-media al Primăriei.