Primăria, atentă la ce mâncăm. Cluj-Napoca se alătură unui proiect european pentru promovarea unui sistem alimentar durabil și echitabil
Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca urmează să voteze săptămâna viitoare un proiect de hotărâre privind participarea municipiului, în calitate de co-beneficiar, la proiectul european „Turn the tables: Towards just, green and innovative food procurement!”. Acest proiect, finanțat de Comisia Europeană prin programul DEAR, are drept obiectiv promovarea unui sistem alimentar durabil, sănătos și echitabil.
Costurile proiectului și sursele de finanțare
Bugetul total alocat municipiului Cluj-Napoca pentru implementarea proiectului este de 201.499,00 euro, finanțarea fiind asigurată astfel:
•Contribuția Uniunii Europene: 161.084,71 euro, reprezentând 79,94% din bugetul total alocat.
•Contribuția proprie a municipiului Cluj-Napoca: 40.414,29 euro, acoperind 20,06% din bugetul total, sumă ce va fi alocată din bugetul local.
Aceste fonduri vor acoperi cheltuielile cu personalul implicat în activitățile de management ale proiectului, costuri administrative, precum și alte cheltuieli operaționale necesare pentru implementarea acestuia.
Ce presupune proiectul „Turn the tables”
Scopul general al proiectului este crearea unei societăți incluzive, care să asigure accesul la alimente durabile, sănătoase și accesibile, promovând totodată un sentiment de responsabilitate comună între cetățeni, autorități și companii. În cadrul acestui proiect, se va pune accent pe conștientizarea publicului cu privire la provocările globale ale sistemului alimentar actual și pe încurajarea tranziției către un sistem alimentar ecologic și echitabil.
Obiective și rezultate așteptate
Proiectul își propune câteva obiective specifice:
1.Creșterea capacităților autorităților publice și instituțiilor private pentru a oferi servicii de catering durabile și ecologice, sprijinind tranziția către un sistem alimentar echitabil.
2.Conștientizarea publicului: Informarea a peste 200.000 de cetățeni despre importanța consumului de alimente durabile, cu accent pe produsele locale de înaltă calitate.
3.Dialoguri între autorități și producători locali: Facilitarea colaborării între autorități locale, fermieri și companii pentru a promova un lanț de aprovizionare sustenabil.
4.Informarea tinerilor: Organizarea unei campanii la nivel european, „Turn the Tables”, care va informa 10 milioane de cetățeni, cu accent pe tineri, despre necesitatea tranziției către un sistem alimentar durabil și echitabil.
Beneficiile proiectului pentru Cluj-Napoca
Potrivit proiectului de HCL, prin implicarea în acest proiect, Cluj-Napoca are șansa de a deveni un model de sustenabilitate în ceea ce privește politicile alimentare, contribuind la reducerea impactului negativ al sistemului alimentar asupra mediului. De asemenea, proiectul oferă oportunitatea de a întări relațiile între autorități și producătorii locali, facilitând accesul la produse sănătoase și ecologice pentru comunitatea clujeană.
Dacă va fi aprobat, proiectul va poziționa Cluj-Napoca alături de alte orașe europene implicate în tranziția către un sistem alimentar sustenabil, în linie cu obiectivele europene de reducere a emisiilor de carbon și de promovare a unui stil de viață sănătos și echilibrat.