Primăria are linie de finanțare deschisă la BT. Cu credit și cu fonduri europene tot nu ajung banii pentru Filarmonică

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     805 Vizualizări.  

Consilierul local Anca Ciubăncan, PSD, a anunțat astăzi, în ședința deliberativului municipal, că Primăria a obținut o linie de creditare de 300 de milioane de lei de la Banca Transilvania. Reprezentanții Primăriei au recunoscut, dar nu au dorit să ofere informații relevante despre acest demers. Mai mulți consilieri locali au afirmat că nu știu nimic despre credit, în vreme ce Florin Gliga, de la PNL, a subliniat că procedura a ținut exclusiv de aparatul executiv.
Media9 a mai scris despre tentativele de a obține un credit, ale Primăriei, care nu s-au materializat. Tentativa de a solicita un credit de 400 de milioane de lei, pe 30 de ani, s-a soldat cu un eșec în 2019.

Ei bine, anul trecut municipalitatea a izbândit. Banca Transilvania (BT) a câștigat licitația organizată de Primăria Cluj-Napoca pentru furnizarea unui credit de 300 milioane de lei, cu maturitate de 15 ani și o perioadă de grație de 3 ani. Instituția va achita 84,31, de la un estimat de 43,95 milioane de lei.

Banii urmau să fie utilizați pentru construirea Centrului Cultural Transilvania, care include o sală de concerte și sediu pentru Filarmonica Transilvania, precum și reabilitarea a două clădiri din centrul istoric și a unui pasaj în zona gării. Doar că acum nu mai sunt suficienți, întrucât costurile pentru obiectiv au crescut.

Luni, în ședința de Consiliu local, s-au dat explicații. Nu se construiește Filarmonica, doar se modernizează vechiul sediu al garnizoanei, care va deveni centru cultural. Va avea subsol, parter și mansardă. O mică parte a clădirii, care nu este monument istoric, se demolează și face loc unei piațete. Pentru Filarmonică, evaluată la 60 de milioane de euro, nu ajung deocamdată banii și se caută soluții.

„Am găsit o linie de finanțare din Programul operațional regional care ne permite să finanțăm 98% din acest proiect din fonduri europene nerambursabile. Vom demara imediat procedurile pentru licitația de execuție a lucrărilor. O variantă este să plătim din linia de creditare de la BT și apoi să ne recuperăm banii din fonduri europene, a spus Ovidiu Cîmpean, director în cadrul Primăriei.

În 2011, pe vremea când primar era Sorin Apostu, Clujul a mai solicitat un credit de 300 de milioane de lei, de la CEC Bank. Banii au fost utilizați de succesorul său ales, Emil Boc. Cei mai mulţi bani, adică peste 139 de milioane de lei, au fost cheltuiţi pentru amenajarea şi modernizarea străzilor şi a podurilor din Cluj-Napoca. Noua Sală Polivalentă, inaugurată abia în 2014, a primit peste 87 de milioane de lei, iar peste 25 de milioane de lei s-au cheltuit pentru achiziţionarea tramvaielor poloneze care circulă deja de peste doi ani în oraş.

Sumele finale ale investiţiilor finanţate din creditul lui Apostu, conform datelor oferite de Primărie:

  • Tramvaie poloneze 25.600.000 lei
  • Sala Polivalentă 87.989.892 lei
  • Centrul Cultural Transilvania 557.842 lei
  • Modernizare iluminat public 92.320 lei
  • Extindere iluminat public 14.053.075 lei
  • Amenajare şi modernizare străzi, blocuri 139.375.560 lei

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.