Primăria are în plan modernizarea Pieței Avram Iancu

Autor  Ionel Lespuc   în       10 luni în urmã     1145 Vizualizări.  

… aceasta și Piața Mihai Viteazu au rămas ca în 1990. Iar Primăria are în plan să o modernizeze. În bugetul pe anul 2024 există 330.000 de lei prinși pentru un studiu de fezabilitate, proiect tehnic și documentație necesară pentru obținerea autorizației de construire. Nu și pentru pornirea lucrărilor, din păcate, dar măcar avem o intenție.

În 2022, Primăria scosese un certificat de urbanism pentru piața din jurul catedralei ortodoxe.

18.227

de metri pătrați are Piața Avram Iancu, potrivit informațiilor conținute de certificatul de urbanism.

În urmă cu un an, primarul Emil Boc spunea că nu există bani pentru Piața Avram Iancu. Aștepta noul exercițiu financiar al Comisiei Europene, care a început.

„Nu avem bani pentru un asemenea proiect, nu ne încadrăm în liniile de finanțare. Ne-am împărțit proiectele în funcție de ce bani există în perioada de finanțare 2021-2027. Proiectul este în stadiul de pregătirea conceptului și așteptăm bani ca să putem da drumul la etape de PUZ și studiu de fezabilitate. Nu avem soluții financiare astăzi”, a spus Boc, la Realitatea FM.

Modernizarea pieței va fi o nouă provocare și, posibil, arena unor noi dispute dintre administrație, arhitecți și ecologiști. Dacă gândirea va fi, să zicem, asemănătoare cu cea care a stat la baza modernizării Pieței Unirii, e posibil ca societatea civilă să se lege cu lanțuri de arborii de acolo. Apoi, Emil Boc a spus clar că nu va accepta nicio propunere de mutare a statuii lui Avram Iancu, deși sunt destui clujeni care consideră că lucrarea este oribilă și nedemnă să stea în centrul orașului.

Cât despre Piața Mihai Viteazu, întrucât am amintit-o, ea mai așteaptă. Media9 a scris de multe ori despre procesul nefinalizat dintre Primărie și o companie portugheză care nu a mai putut construi acolo un parking subteran din cauza unei magistrale de apă. 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.