Primăria a pornit exproprierea pentru modernizarea Pieței 14 Iulie. Familia care ia milionul

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     11081 Vizualizări.  

Primăria a decis să facă exproprieri pentru a moderniza Piața 14 Iulie. Sunt două proiecte în curs: unul care vizează piața și străzile adiacente, Garibaldi, S. Toduță, T. Grozăvescu, Milcov, Oct. Goga, G. Enescu, altul care se referă exclusiv la scuarul verde din mijloc. Cel care are nevoie de exproprieri este primul, pentru că include și lărgiri de artere. Decizia de expropriere are numărul 722185.

2.020 

de metri pătrați este suprafața care urmează să fie expropriată pentru a se putea realiza modernizarea, așa cum a fost proiectată.

Conform evaluatorului Nicolae Grădinaru, valoarea terenului care urmează să fie expropriat este de 2,6 milioane de lei, la care se adaugă valoare unor construcții, 98.476 lei. La aceste sume se adaugă prejudiciul cauzat proprietarilor, evaluat astfel: 525.000 de lei pentru teren și 19.695 pentru construcții. Totalul despăgubirilor, conform legii, este de 3.269.371 lei.

3 

proprietăți sunt afectate de exproprieri. Vorbim despre terenuri și garduri, nu se expropriază locuințe.

Din cele trei proprietăți, două au ca proprietar chiar domeniul privat al municipiului Cluj-Napoca, iar prin expropriere se trece terenul în domeniul public. Ghinionistă este însă familia Pop, Cristina și Iustin, care rămâne fără 736 de metri pătrați și 118 metri liniari de gard. Dacă nu va da în judecată Primăria să ceară mai mult, va avea de încasat 1.162.843,92, adică 1.148.160 pentru teren și 14.683 de lei pentru gard.

Piața 14 Iulie și străzile adiacente fac parte din proiectul “Walkable City”; spațiul verde din mijlocul pieței face obiectul unei alte investiții, separate.  Ce este frumos este că aici vom avea și străzi ale jocurilor. „Spielstraße” în germană. Ideea aparține arhitecților de la Planwerk. Pe stradă vor fi mese de ping-pong și locuri de joacă pentru copii.

35.000

de metri pătrați are suprafața redesenată de urbaniști; cuprinde Piața 14 Iulie și străzile Milcov, Țebei, Sigismund Toduță, Garibaldi, Grozăvescu, Enescu. Lipsește Gavril Muzicescu, care se reabilitează în cadrul celuilalt proiect, cu malurile Someșului.

Urbaniștii au propus mutarea traficului auto în partea de vest a Pieței 14 Iulie și au introdus în zonă conceptul de “străzi rezidențiale”, care conțin multă vegetație, care au funcțiuni de promenadă pentru adulți și de joacă pentru cei mai mici.

Automobilele sunt admise doar dacă sunt ale riveranilor și dacă se deplasează cu cel mult 20 de kilometri pe oră.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.