Primari, topografi sau cetățeni? Cine răspunde pentru întârzierea cadastrării sistematice?
Programul National de Cadastru şi Carte Funciară/PNCCF, început în 2015 şi cu termen de finalizare 2023, are ca obiectiv înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor într-un sistem informatic integrat de cadastru şi carte funciară, însă se derulează cu o lentoare greu de înțeles.
Primarii și topografii, la fel de dezinteresați, se acuză reciproc pentru lipsa de preocupare privind înregistrarea sistematică. Odată cu unele avansuri ale programului, devine tot mai clar că și o mare parte a cetățenilor este lipsită de preocupare sau reticentă în a furniza documente ori a participa la măsurarea terenurilor, lucru care nu face decât să amâne beneficiile directe ale acestora de pe urma programului (întabulare gratuită).
Combinația acestor factori continuă să frâneze programul, astfel că asupra unor contracte privind cadastrarea la nivel de unitate administrativ teritorială (UAT) planează suspiciuni că nu se vor realiza în termenul și la standardele de calitate dezirabile asumate, în timp ce mare parte din contractele de înregistrare sistematică la nivel de sector cadastral au fost sau se preconizează a fi reziliate.
În județele Bihor, Cluj și Sălaj se află în derulare 63 contracte de servicii de înregistrare sistematică la nivel de UAT – cu finanțare POR 2014-2020 și semnate de ANCPI după multe dificultăți și 3 ani de „repetiții” ale procedurilor de atribuire – însă unele se află deja sub spectrul rezilierii.
Un astfel de caz este cel al contractului de cadastrare de la nivelul comunei Cuzdrioara din Cluj, unde în activitatea topografului au fost consemnate peste 50% erori de măsurare. Acestea nu au fost corectate, iar termenul contractual a expirat în noiembrie.
Cu termene expirate și în stadiu intermediar sunt și contractele pentru comunele Chișlaz, Balc și Tăteu (Bihor), Ciurila, Gârbău, Mărgău și Petreștii de Jos (Cluj), respectiv Boghiș și Nușfalău (Sălaj).
Modul în care administraţiile locale “contribuie” la astfel de situații îl vedem la Balc, unde Primăria a transmis către OCPI Bihor peste 2500 de contestații în legătură cu înregistrarea sistematică, însă fără documente care să clarifice rezolvarea problemelor semnalate.
Cât e de importantă clarificarea problemelor la momentul apariției acestora vedem din exemplele pe care ni le oferă unele comune din Cluj (ex. Aghireșu, Chinteni, Vultureni și Borșa), unde cu toate că înregistrarea sistematică s-a finalizat de cca. 2 ani, contestațiile/solicitările de remediere a erorilor continuă să curgă, îngreunând activitatea OCPI Cluj.
Problema (ne)respectării termenelor se manifestă și în contractele de înregistrare sistematică la nivel de sector cadastral aferente finanțării 7, acestea fiind de 90 la număr în cele trei județe. Întrucât problema s-a manifestat și în anii precedenți, ANCPI a prelungit cu două luni termenul de finalizare a finanțării 7. Astfel, primarii și topografii implicați în aceste contracte au primit o nouă șansă de realizare a activității, după ce mai mult de jumătate dintre aceștia, la fel ca în trecut, au ratat termenele din toamna acestui an (cu toată bunăvoința OCPI-urilor care s-au străduit să-i sprijine în realizarea documentațiilor).
Pentru cei care încă se întreabă la ce folosește înregistrarea sistematică, dincolo de intabularea gratuită a imobilelor, aceasta, odată finalizată, poate accelera semnificativ ritmul investițiilor. Adică, o situație clară a terenurilor va ajuta primăriile să stabilească exact și repede proprietarii unor terenuri care ar putea fi “afectate” de investiții de interes public (rețele de apă, de canalizare, de gaz, drumuri etc) și să ia măsurile necesare obținerii finanțărilor.
Din păcate, în lipsa înregistrării sistematice se pot pierde oportunități sau amâna investiții importante pentru comunități. Este cazul Primăriei comunei Vârciorog din Bihor, care, în septembrie 2022 a anulat licitația pentru proiectarea și construirea podului peste râul Valea Poienii și Valea Mineșului (cu finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”) din cauza unor ”probleme cadastrale”.